Arend Langenberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Arend Langenberg
Arend Langenberg, april 2010
Algemene informatie
Volledige naam Arend Willem Langenberg
Geboren 19 januari 1949
Overleden 30 december 2012
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1970–2012
Beroep Nieuwslezer
Voice-over
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Arend Willem Langenberg (Amsterdam, 19 januari 1949 – aldaar, 30 december 2012[1]) was een Nederlands radionieuwslezer en voice-over.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Langenberg begon zijn carrière in november 1970 bij de zeezender Radio Veronica. Toen de zender op 31 augustus 1974 moest stoppen met uitzenden, vervolgde hij zijn carrière bij het Algemeen Nederlands Persbureau waarvoor hij het nieuws op de publieke zenders voorlas. Hierna maakte hij een overstap naar het NOB om hoofd fonotheek te worden. In het weekend verzorgde hij het nieuws op Radio 538 en Sky Radio. Een tijd later pakte hij het nieuwslezen weer fanatiek op en kwam hij bij Sky Radio aan het hoofd van de nieuwsdienst te staan. Op Classic FM was hij in deze periode naast nieuwslezer ook als presentator te horen. In 2003 tekende hij een exclusiviteitscontract met Sky Radio, waardoor hij niet meer voor Radio 538 mocht werken. Later kwamen hier ook werkzaamheden voor het in handen van Sky Radio Ltd. zijnde station Radio Veronica bij.

Naast radiowerkzaamheden verleende Langenberg zijn stem aan diverse andere programma's en reclamespots, waaronder het programma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. In 2009 werkte hij mee als de bekende nieuwslezer in de bioscoopfilm Sinterklaas en de Verdwenen Pakjesboot van regisseur Martijn van Nellestijn.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

In 2008 werd bekend dat Langenberg leed aan kanker. Na behandeling hervatte hij zijn werkzaamheden. In 2012 kwam de ziekte terug en op 30 december van dat jaar overleed hij. Hij werd begraven op begraafplaats Westerveld te Driehuis.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Arend Langenberg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.