Marconi Award

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Marconi Award is een Nederlandse vakjuryprijs die sinds 1996 wordt uitgereikt aan radioprogramma's en -makers. De prijs was een jaarlijks initiatief van het omroepblad Broadcast Magazine. In 2010 heeft de AVRO de prijs geadopteerd. Arjan Snijders, initiatiefnemer van de publieksprijs voor radio, de AVRO Gouden RadioRing, heeft de Marconi Awards toegevoegd aan het RadioGala van het Jaar. De vakjuryprijzen en publieksprijzen voor radio worden daar op één avond samen uitgereikt. De belangrijkste Amerikaanse radiovakprijzen heten ook (NBA) Marconi Award.

De prijzen worden toegekend door een vakjury, bestaande uit vertegenwoordigers van de nationale commerciële en publieke radiozenders. De helft van de jury komt uit het publieke veld, de andere helft werkt bij commerciële stations. Er zitten minimaal twee vrouwen in de jury en er zijn minimaal twee medewerkers die niet popmuziekzenders vertegenwoordigen (denk aan Radio 4, Radio 1, BNR etc.).

De Marconi Awards zijn vernoemd naar Guglielmo Marconi. De Marconi Award ziet eruit als een goudkleurige radiomicrofoon ter grootte van een hand.

De prijsuitreiking groeide uit tot de vaste afsluiter van het Nationaal Omroepcongres. Jarenlang zaten honderden radio- en televisiemakers samen in het donker naar een speciaal geproduceerd radioprogramma te luisteren, terwijl tussendoor af en toe een winnaar uit de groep genomineerden de trap af mocht lopen om een prijs in ontvangst te nemen.

Winnaars[bewerken]

De winnaars tot nu toe:[1]

Jaar Beste Zender Beste Programmamaker Radio Personality Radioman Radiovrouw Radiostem Beste Presentator Beste Amusement Best Informatief
1996 Sky Radio Frits Spits (KRO) De Steen en Been Show Met het Oog op Morgen (NOS)
1997 Radio 2 Frits Spits (KRO) Frits Spits (KRO) Jetske van Staa (AVRO) Harmke Pijpers Spijkers met koppen (VARA) Radio 1 Journaal (NOS)
1998 Radio 1 Alfred Lagarde Hans Hogendoorn (RNW/NOS) Evers staat op (KRO) Met het Oog op Morgen (NOS)
1999 Radio 2 Clairy Polak (VARA) Willem Duys (AVRO) Jos Bergenhenegouwen Tijd voor Twee (KRO) Radio 1 Journaal (NOS)
2000 Radio 2 Edwin Evers (KRO/Radio 538) Erik de Zwart Rob Trip (NOS/NPS) Spijkers met koppen Radio Oost
2001 Radio 2 Sjors Fröhlich (NCRV) Kees Toering Arend Langenberg (ANP) Cappuccino (NCRV) NOS Langs de Lijn (NOS)
2002 Radio 538 Edwin Evers (Radio 538) Paul van der Lugt (3FM) Harmke Pijpers (AVRO) Ruuddewild.nl (BNN) 3FM Nieuws
2003 Geen (wegens de herverdeling van de etherfrequenties) Giel Beelen Ton Lathouwers Ron Stoeltie Top 2000 Stand.nl

In 2004 zijn de Marconi Awards flink hervormd. Arjan Snijders, die ook schreef voor Broadcast Magazine, heeft dat jaar het aantal verschillende categorieën verminderd. Talent krijgt meer aandacht: er is de Oeuvre Award voor een icoon uit de radiowereld en de Aanstormend Talent Award, waar juist nieuwe radiohelden een duw in de rug krijgen. In 2006 en 2007 was er daarnaast kortstondig een Innovatie Award. In 2010 heeft Snijders bij het samenvoegen met de publieksprijzen het aantal categorieën verder teruggebracht tot de huidige drie: Oeuvre Award, Aanstormend Talent en Beste Zender.

Jaar Beste zender Beste radioprogramma Beste presentator Aanstormend talent Oeuvre Award Innovatie Award
2004 Radio 538 Kunststof

(NPS Radio 1)

Tijs van den Brink

(EO Radio 1)

Michiel Veenstra

(Radio Veronica)

Tom Mulder

(Radio 10 Gold)

2005 Radio 10 Gold 3FM Darfur Actie (3FM) Giel Beelen (3FM) Sander Lantinga (3FM) Rob Stenders (Yorin FM)
2006 3FM Evers staat op

(Radio 538)

Giel Beelen (3FM) Timur Perlin (Caz!) Wessel van Diepen

(Radio 538)

iCAZ Party (Caz!)
2007 3FM GIEL (3FM) Giel Beelen (3FM) Domien Verschuuren (3FM) Ferry Maat

(Radio Veronica)

V-Radio (Veronica Radioschool)
2008 Q-Music On the move (BNR Nieuwsradio) Rob Trip (NOS / radio 1) Bart Arens (3FM) Frits Spits (Radio 2)
2009 Radio 538 Top 40 (Radio 538) Edwin Evers (538) Annemieke Schollaardt (3FM) Erik de Zwart

(Radio Veronica)

2010 3FM Mattie Valk (Q-Music) Jeroen van Inkel

(Q-Music)

2011 BNR Nieuwsradio Sander Hoogendoorn (3FM) Lex Harding
2012 Radio 1 Barend van Deelen en Wijnand Speelman (NCRV, 3FM) Felix Meurders
2013 Sky Radio Angelique Houtveen (Radio 6, FunX) Peter van Bruggen
  • In 2002 "stal" Giel Beelen de prijs van Paul van der Lugt, om hem een jaar later zelf te winnen.
  • In 2004 won Tom Mulder de Oeuvre Award, die hij niet in ontvangst kon nemen omdat hij van een hersenbloeding herstelde. In zijn plaats nam Erik de Zwart, toen directeur van Radio 10 Gold, hem in ontvangst. Precies vijf jaar later viel de eer hemzelf te beurt.
  • In 2005 won Rob Stenders de Oeuvre Award, die hij niet durfde op te halen omdat hij naar eigen zeggen bang was dat hij dan met pensioen moest.
  • In 2006 kreeg Wessel van Diepen de Oeuvre Award uitgereikt tijdens zijn laatste radio-uitzending op 538: de Top 40 vanuit de Heineken Music Hall.
  • In 2007 droeg Giel Beelen zijn beide prijzen op aan zijn vader, die twee weken eerder was overleden: 'Het is fijn om nu weer eens felicitaties te krijgen, in plaats van condoleances'.
  • In 2008 kon Rob Trip de prijs voor Beste Presentator niet in ontvangst nemen wegens tv-opnamen in het buitenland. Zijn oud-Radio 1-collega Roeland van Zeijst nam namens hem de prijs in ontvangst.
  • In 2010 werden de Marconi Awards en de AVRO Gouden RadioRing samengevoegd.
  • Vanaf 2014 komt er een Marconi Award voor makers van serieuze radio (nieuws, sport en achtergronden) [2]

Jury[bewerken]

De jury is een representatieve dwarsdoorsnee van actieve radiomakers uit de business zelf. Het jurysysteem is gebaseerd op dat van de Oscars.

De vakjury bestaat in 2009 uit Jurre Bosman (NPS/Radio 6), Daniël Dekker (TROS/Radio 2), Wouter van der Goes (Q-music), Rens de Jong (BNR Nieuwsradio), Jeanne Kooijmans (KRO/Radio 5), Patrick Kraakman (Radio Veronica), Jeroen Nieuwenhuize (538), Iwan Reuvekamp (Nice1), Roland Snoeijer (100%NL) en Roeland van Zeijst (Broadcast Magazine).

In 2011 was dit de jury: Jurre Bosman (Radio 6 Soul & Jazz), Iwan Reuvekamp (Q-music), Koen van Huijgevoort (100%NL), Maartje Stokkers (Radio 4), Petra Grijzen (BNR NieuwsRadio), Rob Stenders (Powned), Jurgen van den Berg (NCRV/Radio 2), Jeroen Nieuwenhuize (538), Marloes Löffelman (Radio Veronica)

Referenties[bewerken]

  1. www.broadcastpress.nl
  2. Marconi Award voor "serieuze" radio vanaf volgend jaar, RadioFreak.nl, 14 november 2013.