Frits Spits

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Frits Spits
Frits Spits.jpg
Volledige naam Frits Ritmeester
Bijnaam Frits Spits
Geboren Eindhoven, 19 januari 1948
Origine Nederland
Beroep Radiomaker en televisiepresentator
Jaren actief 1973 - heden
Bekend van De Avondspits, Tijd voor Twee
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Frits Spits, pseudoniem van Frits Ritmeester (Eindhoven, 19 januari 1948), is een Nederlands radiomaker en televisiepresentator. Spits is getrouwd, heeft drie zonen en woont in Laren.

Biografie[bewerken]

Hij werd geboren als zoon van een schrijvende moeder (Hanny Meijler), die ook het hele huishouden deed, en een vader die zowel huisarts als de clubarts van PSV was. Na de HBS-A studeerde Spits eerst een jaar economie. Na het afbreken van die studie ging hij in militaire dienst en deed een avondstudie m.o. Nederlands in Tilburg. Hij heeft drie jaar Nederlands gegeven op de Rommert Casimir Havo in Eindhoven. Na zijn verhuizing naar het Gooi heeft hij aan de Universiteit Utrecht zijn doctoraal Nederlands behaald met een doctoraalscriptie waarin hij aantoonde dat Nederlandstalige hits een bepaald tekstpatroon hadden.[1]

Hij was al diskjockey tijdens zijn studententijd. Hij werd ontdekt door Felix Meurders die hem een proefuurtje radio op de VARA liet maken in 1973. In 1978 begon Spits met zijn radioprogramma De Avondspits, een programma waarmee hij landelijke bekendheid verwierf. In 1988 stopte hij met De Avondspits om zich te storten op zijn nieuwe tv-programma Nieuwsspits. Toen de NOS dit programma na twee jaar van de buis haalde wegens matig succes, werd hij werkloos. Spits solliciteerde bij het toenmalige TV10 van Joop van den Ende en werd aangenomen als redactiemedewerker voor verschillende programma's. Op 1 april 1990 kon hij weer terugkomen bij de NOS, waar hij nog vijf jaar De Avondspits presenteerde (de laatste maanden onder de vlag van de NPS). In dezelfde periode was hij tevens presentator van het taalprogramma NOS Taal op Radio 5. Sinds 1995 presenteert Spits dagelijks het programma Tijd voor Twee van de KRO op Radio 2. Op 21 januari 2008 werd Spits met een speciale jubileum-uitzending van Tijd voor Twee in het zonnetje gezet vanwege zijn 60ste verjaardag en het feit dat hij 35 jaar in het vak zat. De meeste cadeaus waren muzikaal maar ook PSV gaf een geschenk: een shirt met nummer 60. Tot zijn verbazing ontving Spits uit handen van locoburgemeester Janssen van Laren een koninklijke onderscheiding (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau). In maart 2013 kondigde hij aan dat hij zou stoppen met radiomaken, althans voor Radio 2.[2]

 • Op 4 september 2008 ontving Spits de Marconi Award voor zijn hele oeuvre als radiomaker.
 • Op 29 september 2008 verscheen het boek Zestig Strepen, waarin Spits zestig liedjes beschrijft die mede bepalend zijn geweest voor zijn muzikale voorkeur.
 • Op 21 januari 2010 verzorgde Spits samen met Coen Swijnenberg een uitzending voor Radio 555.
 • Op 29 januari 2010 vierde Spits met zijn team het 15-jarige bestaan van zijn radioprogramma Tijd voor Twee met een speciale jubileumuitzending vanaf het schip de Batavia in Lelystad.
 • Op 22 december 2013 werd door de KRO op de televisie het programma Spitsuur uitgezonden waarin met hem en collega's werd teruggeblikt op zijn loopbaan.[3]
 • Op 24 december 2013 werd de laatste uitzending van Tijd Voor Twee uitgezonden vanuit het "Top 2000 Café" in het gebouw van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Dit was tevens het laatste programma dat Spits voor Radio 2 presenteerde.
 • Op 16 januari 2014 zond de AVRO het programma Close-Up uit met een overzicht van zijn 40-jarige radiocarrière als dj en biografie, aangevuld met beelden van zijn laatste radiouitzending als dj en interviews met trouwe fans.

Vanaf 2014 is Spits weer te horen op de radio, maar dan op zaterdag op Radio 1, met het programma De Taalstaat.

Overzicht carrière[bewerken]

Radiocarrière[bewerken]

Televisiecarrière[bewerken]

Onderscheidingen[bewerken]

Trivia[bewerken]

 • De naam Frits Spits heeft hij, naar eigen zeggen, al op twaalfjarige leeftijd bedacht, omdat "Ritmeester eenvoudigweg te lang was".
 • Frits Spits verzorgde enige tijd dagelijks een oneliner in het dagblad Sp!ts onder de naam "SPiTS in SP!TS". Tijdens zijn vakanties stond in plaats van de dagelijkse oneliner de zin "Frits Spits is met vakantie" onder de naam "SPiTS in SP!TS". Zo wist men dat hij met vakantie was en er dus even geen oneliners kwamen.
 • Frits Spits was in 2013 heraut van het Koningslied.
 • Op 19 november 2013 werd op het Mediapark in Hilversum een straat naar hem vernoemd. De Audioweg kreeg de naam Frits Spitsstraat.[4]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Informatie op basis van interview Onze Taal 2012 nr. 1
 2. Frits Spits stopt in 2014 bij Radio 2, RadioFreak.nl
 3. Spitsuur, Uitzending gemist NPO
 4. Frits Spits verrast met de Frits Spitsstraat in Hilversum, Radiofreak.nl, 19 november 2013