Arsenie Todiraș

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Arsenie Todîraș
Arsenium met Natalia Gordienko op het Eurovisiesongfestival 2006
Arsenium met Natalia Gordienko op het Eurovisiesongfestival 2006
Algemene informatie
Volledige naam Arsenie Todîraș
Bijnaam Arsenie, A-Style, Arsenium
Geboren 22 juli 1983
Land Moldavië
Werk
Jaren actief 2001-heden
Genre(s) Pop
Label(s) Sony BMG
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Arsenie Todiraș (Chisinau, 22 juli 1983), beter bekend onder zijn artiestennamen Arsenie, Arsenium en A-Style, is een Moldavisch zanger. Hij maakte tot 2005 deel uit van de populaire boyband O-Zone en tracht dat succes momenteel te evenaren met een solocarrière.

Biografie[bewerken]

Jeugd[bewerken]

Arsenie werd op 22 juli 1983 geboren in Chisinau, de hoofdstad van Moldavië. Hij was geen verwend kind, maar groeide op in een harmonieuze omgeving. Zijn moeder werkte als dokter en zijn vader als ingenieur. Hij heeft een jonger zusje. Arsenium stond als kind bekend als een grote dromer. Zijn grootste droom was om een beroemde zanger te worden. Op zijn 16e maakte hij deel uit van de Moldavische folkband "Stejareii". Hierin bespeelde hij de contrabas. Met deze band trad hij op op de grootste podia van Moldavië. Toen Arsenium 17 jaar oud was begon hij zanglessen te nemen. Zijn lerares was Larisa Shulga.

Carrière[bewerken]

O-Zone[bewerken]

Arsenies talent werd ontdekt door zijn zanglerares. Zij stelde hem voor aan Dan Bălan, die hem daarop uitnodigde lid te worden van de boyband O-Zone. Een tijdje later werd Radu Sîrbu aan de band toegevoegd, waarmee O-Zone compleet was. O-Zone had veel succes in Moldavië, later ook in Roemenië, en met hun grootste hit, Dragostea din tei, braken ze in heel Europa door. Het nummer kwam in 32 landen, ook in Nederland, op nummer 1 in de hitlijsten te staan.

Solocarrière[bewerken]

Nadat O-Zone in 2005 uit elkaar ging, bracht Arsenie zijn eerste solo-single Love me... Love me... uit. Een jaar later, in maart 2006n nam hij samen met Aliona Munteanu deel aan de show Dansez Pentru Tine, de Roemeense versie van Dancing with the Stars. Het duo eindigde daarin op de tweede plaats.

In mei 2006 mocht Arsenie zijn vaderland Moldavië vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in de Griekse hoofdstad Athene. Samen met Natalia Gordienko en Connect-R trad hij aan met het nummer Loca, maar dit werd geen groot succes. Ze strandden op de 20ste plaats en kregen slechts 22 punten.

In juni 2006 bracht Arsenie vervolgens zijn eerste solo-album The 33rd Element uit in Roemenië en Moldavië. In andere landen raakte hij langzaam maar zeker in de vergetelheid, al kwam hij in 2008 met zijn tweede single Rumadai nog tot nummer 32 in de Duitse hitlijsten.

Tot op heden brengt Arsenie onder twee artiestennamen singles uit. Hij zei "Arsenium" vaarwel en gaat als "Arsenie" (pop-rock muziek) en samen met Alex Brasovan als "A-Style" (dance muziek) verder. Een tweede album is tot op heden nog niet aangekondigd.

Singles[bewerken]

 • "Love me, Love me" (2005) (onder de naam Arsenium)
 • "Loca" (2006) (als Arsenium)
 • "Professional Heartbreakers" (2007) (als Arsenium)
 • "Wake Up" (2008) (als Arsenium)
 • "Rumadai" (2008) (als Arsenium)
 • "Minimum" (onder de naam Arsenie)
 • "Nu Ma Mai Cauta" (onder de naam Arsenie)
 • "Remember me" (als "A-Style")
 • "Erase it" (onder de naam Arsenie)
 • "Bang Bang" (als "A-Style")
 • "You Can Be Free" (als "A-Style")

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]