Askeran

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Askeran
Əsgəran
Plaats in Azerbeidzjan Vlag van Azerbeidzjan
Askeran (Azerbeidzjan)
Askeran
Situering
District (Rayon) Chodzjali
Coördinaten 39° 56′ NB, 46° 50′ OL
Algemeen
Inwoners
(2015)
2.300[1]
Hoogte 500 m
Foto's
Askeran-fort
Askeran-fort
Portaal  Portaalicoon   Azerbeidzjan

Askeran (Azerbeidzjaans: Əsgəran; Armeens: Ասկերան of ook wel Mayraberd) is een plaats met 2300 inwoners (2015) in het district Chodzjali van Azerbeidzjan. Vóór het Azerbeidzjaanse offensief van 2023 lag het de facto in de Republiek Nagorno-Karabach en was Askeran het bestuurlijke centrum van diens gewest met dezelfde naam. Askeran is gelegen op een hoogte van ruim 500 meter boven zeeniveau op de linkeroever van de rivier de Karkar (Qarqarçay), ongeveer 15 kilometer ten noordoosten van Stepanakert.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de 18e eeuw werd door Panah Ali Khan, heerser van het Kanaat Karabach de Askeran-vesting gebouwd, die nog aanwezig is. De vesting ligt aan de zuidkant van Askeran, aan de westoever van de Karkar. Het bolwerk werd gebouwd ter verdediging van Sjoesja, de voormalige hoofdstad van Nagorno-Karabach. Tijdens de Russisch-Perzische Oorlog (1804-1813) is het veel gebruikt. De vesting werd in 2002 gerenoveerd. Ook de Armeense kerk is begin 21e eeuw gerenoveerd.

Aan het begin van de 19e eeuw kwam de plaats net als de rest van Transkaukasië onder het Keizerrijk Rusland. In de tijd van de Sovjet-Unie hoorde het bij de Nagorno-Karabachse Autonome Oblast.

De werkzame bevolking houdt zich vooral bezig met land- en tuinbouw, wijnbouw en veeteelt. Er is een frisdrankenfabriek.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Əsgəran van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.