Atractotomus parvulus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Atractotomus parvulus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Miridae (Blindwantsen)
Geslacht:Atractotomus
Fieber, 1858
Soort
Atractotomus parvulus
Reuter, 1878
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Atractotomus parvulus is een wants uit de familie van de blindwantsen (Miridae). De soort werd het eerst wetenschappelijk beschreven door Odo Reuter in 1878.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De blindwants is macropteer (langvleugelig) en kan 2 tot 3 mm lang worden. Vrouwtjes hebben een ovale vorm, de mannetjes zijn langwerpiger ovaal gevormd. De pootjes hebben grotendeels zwarte dijen en de lichtgrijs kleurige schenen hebben zwarte puntjes. Van de antennes zijn de eerste twee segmenten zwart en duidelijk verdikt, de laatste twee segmenten zijn dun en witgeel. Het lichaam van de net uitgeslopen wantsen is bruinzwart, later zwart. Verder is het lijf bedekt met witte en zwarte haartjes. De soort lijkt daarmee erg op Atractotomus marcoi, een in Nederland zeer zeldzame wants die mogelijk in veel gevallen voor Atractotomus parvulus wordt aangezien.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De soort kent een enkele generatie per jaar. De eitjes worden gelegd op dennen, zoals bergden en grove den en komen na de winter uit. Volwassen wantsen worden van juli tot augustus gevonden op dennen maar soms ook op spar en zilverspar.

Leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland is de soort zeldzaam en komt voor op dennen in heidegebieden, tuinen en stuifzanden. Verder is het verspreidingsgebied Palearctisch, voornamelijk in Europa.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kaarten met waarnemingen: