Baantjer: het begin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Baantjer: het begin
Alternatieve titel(s) Amsterdam Vice
Regie Arne Toonen
Producent Rachel van Bommel
Berry van Zwieten[1]
Scenario Thijs Römer
Peter Römer
Carl Joos
Willem Bosch[2][1]
Muziek Joris Oonk
Cris Kos[2][1]
Jef Richaerts[2][1]
Productiebedrijf Millstreet Films
Première 18 april 2019
Genre Misdaad
Speelduur 111 minuten
Taal Nederlands
Land Vlag van Nederland Nederland
Opbrengst US$ 1,7 miljoen[3]
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Baantjer: het begin is een Nederlandse film en aansluitende televisieserie uit 2019 van Arne Toonen, gebaseerd op de werken van Appie Baantjer.

De film werd op 30 december 2019 uitgezonden op RTL 4. Er keken die avond 689.000 mensen.[4] Door kijkers werd er geklaagd over onverstaanbare dialogen.[5] De Videoland-versie van de film werd bewerkt als een dubbele aflevering (afleveringen 1 en 2 van de serie). In deze versie ontbreken echter een aantal scènes, zoals in de politiecel.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De als beste afgestudeerde rechercheur Jurriaan de Cock wordt in 1980 op eigen verzoek gestationeerd in het politiestation aan de Amsterdamse Warmoesstraat. Samen met zijn aangewezen partner Tonnie Montijn stuit hij op een moordzaak die leidt naar de voorbereidingen voor een mogelijke aanslag tijdens de kroning van Beatrix. Tijdens de kroning wordt een bank op brute wijze leeggeroofd en in de nasleep van deze afrekening vallen er veel doden en is voor Jurre achteraf alles anders. Zijn partner Tonnie sterft in het harnas. Jurre drinkt als eerbetoon zijn eerste glas cognac bij Smalle Lowietje en laat een briefje van tien achter bij zijn vertrek.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Opnamelocaties[bewerken | brontekst bewerken]

De opnamelocaties voor de film zijn in Amsterdam, Leiden, Deventer (onder andere in de Hofstraat, Nieuwe Markt en voormalige Sallandsche Bank), Schiedam en in De Pastorie te Diemen.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

De film ging op 18 april 2019 in première in de Nederlandse en Vlaamse bioscopen. Binnen een tijd van twee weken wist de film meer dan 100.000 bezoekers naar de bioscoop te trekken, hierdoor werd hij onderscheiden met een Gouden Film.

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Een selectie:

Jaar Evenement Categorie Genomineerde Resultaat
2019 Nederlands Film Festival
(39ste editie)
Beste Mannelijke Bijrol Robert de Hoog Genomineerd
Fedja van Huêt Genomineerd
Beste Vrouwelijke Bijrol Jelka van Houten Genomineerd
Lisa Smit Genomineerd
Beste Production Design Kurt Loyens Gewonnen
Beste muziek Joris Oonk Genomineerd

Tv-serie RTL met Videoland[bewerken | brontekst bewerken]

  • Aflevering 1 (film): Rechercheur De Cock heeft zijn eerste werkdag op bureau Warmoesstraat. Tonnie Montijn leert hem 10 lessen.
  • Aflevering 2 (film): De Cock en Montijn ontdekken bij toeval een complot binnen de krakersscene, en een aanslag tijdens de kroning van Beatrix lijkt op handen. Er wordt op brute wijze een bank leeggeroofd.
  • Aflevering 3: Daags na het wegvallen van zijn partner Tonnie heeft De Cock geen tijd om bij te komen. Andy Ruiter komt van bureau Bijlmer als toegewezen partner. Maar de Cock levert zijn dienstwapen in.
  • Aflevering 4: Amsterdam wordt overspoeld met zware wapens. De Cock wil ontslag nemen, maar een Vlaamse dame vertelt hem meer over Tonnie en operatie Gladio. In seksclub Belinda vindt het nieuwe duo 7 lijken waar 17 kogels uit verdwenen zijn. Dokter Rusteloos peutert een 18e kogel uit een lijk met een bijzonder kaliber.
  • Aflevering 5: Vlaamse dame Edith LaCroix krijgt van Jurre te horen dat de uit Belinda ontsnapte Hassan veilig is gesteld. Maar Looder en Wormgoor zijn hem met een politiemol te slim af. Jurre en Andy vinden wel met hulp van LaCroix een omvangrijke wapenopslagplaats van het duo.
  • Aflevering 6: Er heerst chaos in de stad als plotseling iedere tiener een wapen in handen lijkt te hebben. Jurre arresteert een collega, politimol, inzake de dood van Hassan en zet hem in de cel van het eigen Warmoesstraat-complex. De kroongetuige is te hard aangepakt door de mannen van LaCroix, en Theo houdt De Cock verantwoordelijk voor de toestand van zijn vader. Hij gijzelt met een vers gekocht vuurwapen het hele bureau. Bij het ziekenhuisbed van zijn vader, waar hij door Jurre heen gelokt is, wordt hij door een scherpschutter neergeschoten.
  • Aflevering 7: Looder brengt als mosterdgasverkoper brutaal een bezoek aan bureau Warmoesstraat. Jurre neemt Andy mee naar Vlaanderen om het busje met mosterdgas op te sporen en maakt Edith duidelijk dat ze Andy moet accepteren. Laatstgenoemde is daar echter niet blij mee. De maat van Looder, Wormgoor, schakelt zijn Belgische neef in om van het gas af te geraken. 100.000 Gulden voor 20 liter. Maar door een defecte motor van het oude bestelbusje loopt de overhandiging van het mosterdgas aan een Vlaamse fascistische groepering mis. Het wordt bovendien door een onprofessionele Andy een schietpartij, waaraan zelfs Jurre meedoet met een gevonden wapen. Andy en Jurre rijden tot woede van Edith met lege handen terug naar Amsterdam, veel Vlaamse fascisten dood achterlatend..
  • Aflevering 8: Terug in Amsterdam ontbreekt nog steeds ieder spoor van het busje met mosterdgas. Een Amsterdamse verzetsgroep uit de oorlog met als naam De Kaartclub, bestaande uit o.a de chef van het politiebureau en de wethouder Ed de Vries, en blijkt achter de wapenhandel in de stad te zitten. Zij hebben wapens verspreid om zo de krakers en junks uit te roeien. Jurre wordt op last van zijn chef opgesloten in een politiecel. Edith komt uit Vlaanderen te hulp gesneld en Jurre is weer vrij man. Hij spoort met Andy het busje op en rijdt het persoonlijk een Amsterdamse gracht in. Hij overleeft dit, en krijgt daarvoor een medaille voor heldenmoed.