Baie Verte (schiereiland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Baie Verte
Schiereiland van Vlag van Canada Canada
Baie Verte (Newfoundland)
Baie Verte
Locatie
Land Vlag van Canada Canada
Provincie Newfoundland en Labrador
Locatie Newfoundland
Coördinaten 49° 50′ NB, 56° 10′ WL
Algemeen
Oppervlakte ca. 2700 km²
Hoofdplaats Baie Verte
Lengte 85 km
Breedte max. 45 km

Baie Verte is een schiereiland van 2700 km² aan de Atlantische noordkust van het Canadese eiland Newfoundland.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Baie Verte scheidt de in het oosten gelegen Notre Dame Bay van de in het westen gelegen White Bay. Het schiereiland is ongeveer 85 km lang en 45 km breed en heeft een oppervlakte van zo'n 2700 km². Voor de noordkust van het schiereiland liggen de Horse Islands. Ten noordoosten van Cape St. John, de oostelijke kaap, ligt voorts Gull Island.

Plaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

Het schiereiland Baie Verte telt 16 gemeenten, die hieronder tezamen met hun bevolkingsomvang (2016) vermeld zijn.[1]

Voorts telt het schiereiland nog een tiental gemeentevrije dorpen, waaronder Smith's Harbour, Shoe Cove, Harbour Round en Rattling Brook. Baie Verte telt ook meerdere spookdorpen waaronder Snook's Arm en Round Harbour.

Wegen[bewerken | brontekst bewerken]

De belangrijkste verkeersaders van het schiereiland zijn de provinciale route 410 en provinciale route 414. Route 410 gaat van de Trans-Canada Highway (route 1) helemaal noordwaarts tot in Fleur de Lys en is de enige toegangsweg tot het schiereiland. Route 414, die leidt naar LaScie, is de belangrijkste aftakking van Route 410, aangezien deze cruciaal is voor de vele dorpen in het noordoosten. Voorts telt Baie Verte nog acht andere provinciale wegen (routes 411, 412, 413, 415, 416, 417, 418 en 419) met geringer belang.[2]

Gezondheidszorg[bewerken | brontekst bewerken]

In de gemeente Baie Verte bevindt zich het Baie Verte Peninsula Health Centre, een gezondheidscentrum dat zowel primaire als langetermijnzorg aanbiedt aan de inwoners van het ganse schiereiland.[3] Het centrum valt onder de bevoegdheid van de gezondheidsautoriteit Central Health.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]