Bart Jacobs (musicus)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bart Jacobs in 2022

Bart Jacobs (1976) is een Belgisch organist en klavecinist.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Jacobs studeerde orgel, klavecimbel en basso continuo bij Reitze Smits en Kris Verhelst aan het Lemmensinstituut in Leuven. Nadien volgde hij masterclasses om zich te verdiepen in de authentieke uitvoeringspraktijk.

In 2000 werd hij organist van het Brussels Kathedraalkoor. Met dit koor nam hij onder meer het complete orgelwerk van August De Boeck en Lodewijk De Vocht op. In 2012 werd hij benoemd tot organist-titularis van de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele in Brussel en met het barokorkest Les Muffatti bracht hij orgelconcerti van Bach ten gehore. Verder is hij medeoprichter van de Vlaamse Klavecimbel Vereniging (2006), die door tal van activiteiten, workshops en studiedagen de belangstelling voor klavecimbel in Vlaanderen wil vergroten.

Jacobs speelde in heel Europa en werkte mee aan opnamen van diverse ensembles, waaronder Capilla Flamenca, Zefiro Torna, het Collegium Instrumentale Brugense en het Vlaams Radiokoor en -orkest.

Als docent orgel en klavecimbel is hij werkzaam aan het Stedelijk Muziekconservatorium in Mechelen en de Academie voor Muziek, Woord en Dans in Bornem. Sinds 2013 is hij gasthoogleraar voor klavecimbel en basso continuo aan de instelling waar hij studeerde: het Lemmensinstituut.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2006 - vierde prijs op de internationale orgelwedstrijd Musica Antiqua in Brugge en de 'Prijs van de luisteraar'
  • 2008 - finalist van het Max Reger-orgelconcours in Leeuwarden
  • 2009 - winnaar van het Schnitger-concours Alkmaar als eerste Belg ooit, vanwege van zijn "veelzijdigheid in interpretatie en grote muzikale persoonlijkheid"
  • 2010 - Sweelinckprijs op het internationale Sweelinck-concours Amsterdam

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]