Masterclass

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nuvola single chevron right.svg Voor de Nederlandse film van Hans Teeuwen uit 2005, zie Masterclass (film).

Een masterclass is een les of cursus die door een deskundige wordt gegeven aan leerlingen in een bepaald vakgebied (zoals muziek, toneel, schilderen of exacte vakgebieden als bedrijfskunde). Een masterclass aan de universiteit wordt ook wel honours class genoemd.

Het verschil tussen een masterclass en een gewone les is dat bij een masterclass de leraar een student per keer voor zich vraagt en bepaalde opdrachten laat uitvoeren of het eerder gemaakte huiswerk bespreekt. De overige studenten (en soms ook andere toeschouwers) kijken dan toe. Deze definitie geldt vooral in de context van masterclasses in de kunsten. Bij universiteiten gaat het vooral om korte cursussen op het niveau van een Master-opleiding.

Veel musici hebben masterclasses gegeven, onder wie Franz Liszt (piano) en beroemdheden als Yehudi Menuhin, Isaac Stern en Vladimir Horowitz. Bekend zijn ook de masterclasses van sopraanzangeres Elisabeth Schwarzkopf, die soms genadeloze kritiek op jonge zangers uitte, en operazangeres Maria Callas.