Ben Hur (1907)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ben Hur
Ben Hur
Tagline Positively the most super motion picture ever made
Regie Sidney Olcott
Frank Oakes Rose
Scenario Gene Gauntier (scenario)
Lew Wallace (roman)
Hoofdrollen Herman Rottger
William S. Hart
Première 7 december 1907
Genre Historische film, kortfilm
Speelduur 15 minuten
Taal Stomme film (Engelstalige tekstkaarten)
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget 3 duizend Amerikaanse dollar
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Ben Hur is een Amerikaanse stomme film uit 1907, geregisseerd door Sidney Olcott en Frank Oakes Rose. De film duurt amper 15 minuten. Het is de eerste verfilming van Lew Wallace' roman Ben-Hur, destijds een van de best verkochte boeken. De hoofdrollen worden vertolkt door Herman Rottger en William S. Hart.

Vanwege de korte speelduur behandelt de film maar een klein stukje van het verhaal. De film focust zich met name op de wagenrace, die werd gefilmd op een strand in New Jersey met lokale brandweermannen in de rol van de wagenrenners.

De film is vooral bekend vanwege de onenigheid die naderhand ontstond over de auteursrechten. De film werd namelijk gemaakt zonder toestemming van nabestaanden van Wallace. Op zich was het destijds niets nieuws dat een verhaal zonder toestemming werd gebruikt voor een film. Het leidde echter wel tot een rechtszaak tegen Kalem Studios, de Motion Picture Patents Company, en Gene Gauntier. In 1911 gaf de rechter de nabestaanden van Wallace en Harper & Brothers, de uitgever van het boek Ben-Hur, gelijk.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]