Berlin-Mitte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Zie Mitte (district) voor informatie over het district waar het stadsdeel Mitte een onderdeel van is
Mitte
Wijk van Berlijn
Berlin Mitte Mitte.png
Kerngegevens
Gemeente Berlijn
District Mitte
Inwoners ca. 75.000
Buurten in Berlin-Mitte: Altkölln [1] (met Museumsinsel [1a], Fischerinsel [1b]), Alt-Berlin [2] (met Nikolaiviertel [2a]), Friedrichswerder [3], Neukölln am Wasser [4], Dorotheenstadt [5], Friedrichstadt [6], Luisenstadt [7], Stralauer Vorstadt (met Königsstadt) [8], Alexanderplatz - (Königsstadt en Alt-Berlin) [9], Spandauer Vorstadt [10] (met Scheunenviertel [10a]), Friedrich-Wilhelm-Stadt [11], Oranienburger Vorstadt [12], Rosenthaler Vorstadt [13]

Mitte of Berlin-Mitte is een stadsdeel in het centrum van de Duitse hoofdstad Berlijn. Het vormt de kern van het gelijknamige stadsdistrict Mitte.

Het stadsdeel is het centrum van het voormalige Oost-Berlijn. De wijk heeft een groot aantal bezienswaardigheden, zoals de Alexanderplatz, de straat Unter den Linden en het Museumsinsel. Ook het uitgaanscentrum rond de Oranienburger Straße en de Hackescher Markt ligt in deze wijk.

Het gebouw van de Nederlandse ambassade (ontworpen door Rem Koolhaas, opgeleverd in 2004) staat in Berlin-Mitte aan de Rolandufer langs de Spree, op loopafstand van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.[1]

Berlin-Mitte grenst binnen het district Mitte aan de stadsdelen Gesundbrunnen, Wedding, Moabit, Tiergarten en verder aan de districten Pankow en Friedrichshain-Kreuzberg.

Wijkindeling[bewerken]

Voetnoten[bewerken]

  1. Duitslandweb.nl: Koningin Beatrix opent ambassade
Mitte