Bestuurlijke indeling van Myanmar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Myanmar is onderverdeeld in 14 gebieden, meer bepaald in 7 staten (pyi-neh) en 7 divisies (taing). De meeste divisies dragen de naam van hun hoofdstad, maar Ayeyarwady en Tanintharyi niet. De gebieden in Myanmar zijn enigszins etnisch verdeeld. Divisies zijn hoofdzakelijk Birmees, terwijl in staten etnische minderheden dominant zijn.

Ayeywarwady telt de meeste inwoners en Rangoon is het dichtst bevolkt. De Kayah-staat telt de minste inwoners. De Shan-staat heeft de grootste oppervlakte, Rangoon de kleinste.

De gebieden worden verder onderverdeeld in districten, die op hun beurt in gemeentes zijn verdeeld, die steden en dorpen bevatten.

Administratieve gebieden[bewerken]

MyanmarNumbered.png
Divisies:
 1. Flag of Ayeyarwaddy Division.svg Ayeyarwady
 2. Flag of Bago Division.svg Bago
 3. Flag of Magway Division.svg Magway
 4. Flag of Mandalay Division.svg Mandalay
 5. Flag of Sagaing Division.svg Sagaing
 6. Flag of Tanintharyi Division.svg Tanintharyi
 7. Flag of Yangon Division.svg Rangoon
  Staten:
 1. Flag of Chin State.svg Chin
 2. Flag of Kachin State.svg Kachin
 3. Flag of Kayah State.svg Kayah
 4. Flag of Kayin State.svg Kayin
 5. Flag of Mon State.svg Mon
 6. Flag of Rakhine.svg Rakhine
 7. Flag of the Shan State.svg Shan


Geschiedenis[bewerken]

Britse kolonisatie[bewerken]

In 1900, was Birma een provincie van Brits-Indië en werd in twee gebieden onderverdeeld: "Lower Burma", met als hoofdstad Rangoon en "Upper Burma" met als hoofdstad Mandalay. Lower Burma telde vier divisies, namelijk Arakan, Irrawaddy, Pegu en Tenasserim. Upper Burma telde zes divisies (Meiktila, Minbu, Sagaing, N. Federated Shan States en S. Federated Shan States).

Op 10 oktober 1922 werd de Karenni-staten Bawlake, Kantarawaddy en Kyebogyi deel van de Federated Shan States. In 1940 werd de Minbu-divisie hernoemd tot Magwe en de Meiktila-divisies werden deel van het Mandalay-district.

Na de onafhankelijkheid[bewerken]

Bij de onafhankelijkheid op 4 januari 1948 werd het gebied van de Chin-heuvels afgesplitst van de Arakan-divisie om de Chin-staat te vormen. De Kachin-staat werd gevormd door de districten Myitkyina en Bhamo uit de Mandalay-divisie te halen. De Karen-staat werd gecreëerd uit de disctricten Amherst, Thaton en Toungoo uit de divisie Tenasserim. De staat Karenni werd gescheiden van de Federated Shan States en de Shan-staat werd gevormd door het samenvoegen van de Federated Shan States en de Wa-staten.

In 1952 werd de Karenni-staat hernoemd naar Kayah. In 1964 werd de divisie Rangoon afgesplitst van de divisie Pegu; de hoofdstad van deze laatste werd de stad Pegu. De staat Karen tenslotte werd de staat Kawthule.

In 1972 kwamen de districten Hanthawaddy en Hmawbi onder het bestuur van de Rangoon-divisie.

Nadat Ne Win in 1974 een grondwet introduceerde, werd de Chin-divisie een staat, en men verlegde de hoofdstad van Falam naar Hakha. De naam van de staat Kawthule werd opnieuw de vroeger naam Karen en de Mon-staat werd afgesplitst van de Tenassarim-divisie. De hoofdstad van Mon werd Moulmien, die van Tenassarim werd Tavoy. Daarenboven werd de divisie Rakhine een staat.

Na de staatsgreep van de militaire junta in 1989 werden de Engelstalige namen van veel divisies gewijzigd om beter aan te sluiten met de Birmaanse uitspraak.

Zie ook[bewerken]