Naypyidaw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Naypyidaw
Naypyidaw.svg
Hoofdstad in Myanmar Vlag van Myanmar
Vlag van Naypyidaw
Naypyidaw
Naypyidaw
Situering
Provincie Naypyidaw[1]
Coördinaten 19° 48′ NB, 96° 10′ OL
Algemeen
Oppervlakte 705,437 km²
Inwoners (2014) 1.558.367
Hoogte 115 m
Burgemeester kol Thein Nyunt
Overig
Postcode 067[2]
Tijdzone UTC+6:30
Foto's
Uppatasantipagode
Uppatasantipagode
Portaal  Portaalicoon   Zuidoost-Azië

Naypyidaw (Birmaans: Naypyidaw.svg, MLCTS: Nepranytau, uitgesproken als [nèpjìdɔ̀]) is sinds 6 november 2005 de hoofdstad van Myanmar. De stad ligt in de divisie Naypyidaw, ongeveer 13 kilometer ten noordwesten van de provinciestad Pyinmana en 320 kilometer ten noorden van de oude hoofdstad Rangoon[1][3]. In 2014 telde de stad 1.558.367 inwoners[4], wat het de derde stad van Myanmar maakte, na Rangoon en Mandalay[4] De stad is een van de tien snelst groeiende steden ter wereld.[5]. Sommige mensen denken dat deze getallen door de overheid worden opgeblazen[6].

De 24e en 25e ASEAN-top en de negende Oost-Azië-top werden in Naypyidaw gehouden. Ook was de stad een van de gaststeden van de Zuidoost-Aziatische Spelen in 2013.

Veel van de door de overheid geplande stad is nog in opbouw, terwijl dit al in 2012 gereed had moeten zijn[7]. De stad is een van de tien snelstgroeiende steden van de wereld. In het oosten van de stad bevindt zich een groot fort waar Thein Sein, het staatshoofd van Myanmar, woont.

Etymologie[bewerken]

Nay Pyi Daw wordt over het algemeen vertaald als koninklijke stad[8], koningszetel of koningsverblijf[9]. Het begrip werd traditioneel gebruikt als achtervoegsel voor koninklijke hoofdsteden, zoals Mandalay, dat Yadanabon Naypyidaw genoemd werd. Dit betekent letterlijk koninklijke stad van de zon in het Birmaans.

Geschiedenis[bewerken]

De geschiedenis van Naypyidaw begint redelijk recent. De stad is ontstaan in een scrubland drie kilometer ten westen van Pyinmana, waar de opbouw van de stad in 2002 begon[2]. Het State Peace and Development Council huurde minstens 25 bedrijven in om de stad te bouwen.

Het leger begon met de verhuizing van de ministeries van Rangoon naar Naypyidaw op 6 november 2005[10]. Vijf dagen later, op 11 november, vertrok er een tweede konvooi met 1100 vrachtwagens met elf militaire bataljons en elf ministeries uit Rangoon. De verwachtingen waren dat de ministeries zich tegen het einde van februari 2006 in bedrijf zouden zijn, maar de haast leidde tot een gebrek aan scholen en andere openbare voorzieningen, wat ervoor zorgde dat de ministers en ander personeel voor een tijd gescheiden moesten leven van hun gezin. De overheid verbood in eerste instantie de gezinnen naar Naypyidaw te verhuizen[11]. Militaire hoofdkwartieren waren gevestigd in een ander deel van de nieuwe hoofdstad, verwijderd van de overheidsgebouwen. Burgers mochten beide gebieden niet betreden en mochten hun bedrijfjes alleen maar uitoefenen op de daarvoor bedoelde commerciële zones.

Op 27 maart 2006 marcheerden er meer dan 12.000 soldaten door de hoofdstad als onderdeel van het eerste evenement in Naypyidaw: een enorme parade om de Dag van de Krijgsmacht te kenmerken. Dit is de feestdag in Myanmar die de opstand viert tegen de Japanse bezetting in Myanmar. De parade mocht alleen gefilmd worden vanaf de grond, nabij drie grote beelden van de drie belangrijkste koningen van Myanmar: Anawrahta, Bayinnaung en Alaungpaya. De stad kreeg officieel de naam "Naypyidaw" tijdens deze ceremonie[12].

Gedachtengang achter het verhuizen van de hoofdstad[bewerken]

Naypyidaw ligt centraler en strategischer dan de oude hoofdstad Rangoon. Het is ook een vervoersknooppunt, aangrenzend aan Shan, Kayah en Kayin. Men was van mening dat een sterkere aanwezigheid van het leger en overheidsorganen zou zorgen voor wat stabiliteit in deze regio's met een turbulente geschiedenis. De officiële verklaring voor de verhuizing, was dat Rangoon te druk en overvol raakte en er in de toekomst geen ruimte voor uitbreidingen zou zijn[2].

Sommige westerse diplomaten dachten dat de verhuizing te maken had met de Birmaanse angst voor buitenlandse aanvallen. Omdat Rangoon aan de kust lag, was het kwetsbaarder voor amfibische oorlogvoering[13][14]. In Myanmar gaat het verhaal rond dat de militaire chef door een astroloog werd gewaarschuwd voor zo'n soort aanval[15].

Geografie[bewerken]

Naypyidaw is gelegen tussen het Pegu Yoma-gebergte en het Hoogland van Shan. De stad beslaat een oppervlakte van 705,437 km² en telt 1.558.367 inwoners.

De dam van Chaungmagyi ligt een paar kilometer ten noorden van Naypyidaw, terwijl de dam van Ngalaik een paar kilometer ten zuiden ligt. De dam van Yezin ligt verder weg in het noordoosten.

Klimaat[bewerken]

Naypyidaw heeft een warm tropisch klimaat met droge winters.

Weergemiddelden voor Naypyidaw
Maand jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec Jaar
Gemiddelde temperatuur (°C) 22,5 24,8 28,6 31,2 30,3 28 27,4 27,3 28 27,6 25,5 22,7 27
Neerslag (mm) 5 1 2,2 30,4 154,7 260,9 320 261,1 225,4 155,1 43,5 10,2 1.469,5
Zonuren (uur/dag) 9 10 10 9 7 4 4 4 5 6 8 8 7
Regendagen (dag) 0,7 0,3 0,6 3,1 14,1 21 23,1 23,7 18,8 11,5 4,5 1,2 122,6
Relatieve luchtvochtigheid (%) 62,8 53,8 50,4 51,5 66,7 77,1 78,8 80,9 79,5 77,5 73,1 68,8 68,5
Bron: (en) geraadpleegd op 22 maart 2015

Stadsbeeld[bewerken]

Apartementencomplex in de residentiële zone.

Naypyidaw is verdeeld in een aantal zones. Sinds 2011 ontbreken nog veel van de faciliteiten die men in een hoofdstad zou verwachten.

Residentiële zone[bewerken]

De residentiële zones zijn strak uitgevoerd en appartementen zijn toegewezen volgens rang en burgerlijke staat[16]. De stad heeft op dit moment circa 1.200 vier-verdieping-appartementen[17]. De daken van de gebouwen zijn gekleurd volgens de banen van hun bewoners: medewerkers van het Ministerie van Volksgezondheid wonen in appartementen met blauwe daken en medewerkers van het Ministerie van Landbouw wonen onder groene daken[16]. Hooggeplaatste regeringsfunctionarissen wonen in grote herenhuizen[18], waarvan er circa vijftig in de stad zijn. Echter veel van de inwoners van de stad, leven in sloppenwijken[19].

Militaire zone[bewerken]

Hooggeplaatste legerofficieren en andere belangrijke ambtenaren leven elf kilometer van de reguliere overheidsmedewerkers af in een complex, afgesloten voor gewone burgers[16]. De stad heeft ook een militaire basis, die niet toegankelijk is voor de burgers of ander personeel zonder schriftelijke toestemming[7]. In de militaire zone hebbende wegen acht rijstroken, zodat kleine vliegtuigen kunnen landen.

Ministeriële zone[bewerken]

De ministeriële zone huisvest de hoofdkantoren van de ministeries, welke allemaal identiek aan elkaar gebouwd zijn[16][20].

Hotelzone[bewerken]

De hotelzone heeft een handvol villa-achtige hotels in de heuvelige buitenwijken van Naypyidaw. Er zijn momenteel twaalf hotels, in en om de stad, waarvan er acht in de hotelzone staan en vier in Lewe aan de Autoweg Rangoon–Mandalay[21] . Er werden veertig villa's nabij het Birmaans Congrescentrum, in voorbereiding op de 25e ASEAN Top in november 2014. De bouw van de villa's begon in 2010 onder leiding van de overheid, maar er waren onvoldoende financiële middelen voor de bouw, waardoor het project aan investeerders uit de private sector moet worden overgedragen.

Myoma Market

Er werden 348 hotels en 442 herbergen gebouwd om de atleten en toeschouwers van de Zuidoost-Aziatische Spelen van 2013 onderdak te huisvesten.[22]

Winkelen[bewerken]

Junction Centre

De Myoma Market is het huidige commerciële centrum van Naypyidaw.

Andere winkelcentra zijn: Thapye Chaung Market en Junction Centre Mall, welke gebouwd en afgemaakt werden door de Shwe Taung Group in augustus 2009. Junction Center is het eerste particuliere winkelcentrum van de hoofdstad[23]. Er zijn ook lokale markten en restaurants in en om de stad.

Ontspanning[bewerken]

Ingang van het National Herbal Park
Naypyitaw Gems Museum

De Tuinen van het Ngalaikmeer is een klein waterpark, gevestigd naast de dam van Ngalaik, na bij het plaatsje Kyweshin, circa zeven kilometer van de hoofdstad verwijderd. Het waterpark opende in 2008 en heeft waterglijbanen, een natuurgebied, logies en een strandje en is geopend tijdens de Thingyan-feestdagen[24].

Uppatasantipagode[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Uppatasantipagode voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Uppatasantipagode lijkt sterk op de Schwedagonpagode in Rangoon en werd in 2009 voltooid[25]. Deze nieuwe pagode wordt "Uppatasanti" of "Vredespagode" genoemd. Uppatasanti betekend letterlijk "Bescherming tegen Onheil".

Internationale zone[bewerken]

De overheid heeft 2 ha aan grond apart gehouden voor buitenlandse ambassades en hoofdkantoren voor missies van de Verenigde Naties. Tot op heden heeft alleen de ambassade van Bangladesh zich gevestigd in Naypyidaw[11].

Cultuur[bewerken]

Vermaak[bewerken]

Elk jaar worden de Myanmar Motion Picture Academy Awards uitgereikt aan de beste prestaties in de Birmaanse filmwereld. Er is een bioscoop in het Junction Centre Mall, twee in Pyinmana en een in het nabij gelegen Tatkon Township[26] There is a movie theater in the Junction Centre Mall in Naypyidaw. There are two others in nearby Pyinmana, and one in Tatkon Township.[21].

Bestuur[bewerken]

Naypyidaw is een "Union Territory" dat valt onder het directe bestuur van de President van Myanmar. Het dagelijkse bestuur ligt in handen van de Raad van Naypyidaw namens de President, geleid door een Voorzitter. De Voorzitter en leden van de Raad van Naypyidaw worden aangewezen door de President en omvatten zowel burgers als vertegenwoordigers voor de Krijgsmacht[27].

Op 9 maart 2011 wees President Thein Sein Thein Nyunt aan als Voorzitter van de Raad van Naypyidaw, samen met Than Htay, Colonel Myint Aung Than, Kan Chun, Paing Soe, Saw Hla, Myint Swe, Myint Shwe en Myo Nyunt als leden van de Raad[28].

Het Naypyidaw Union Territory bestaat uit de stad en de acht omliggende townships[23].

 • Stadswijken
  • Zeyatheiddhi (ဇေယျသိဒ္ဓိ ရပ်ကွက်)
  • Pyinnyatheddhi (ပညာသိဒ္ဓိ ရပ်ကွက်)
  • Bawgatheiddhi (ဘောဂသိဒ္ဓိ ရပ်ကွက်)
  • Mingalatheiddhi (မင်္ဂလာသိဒ္ဓိ ရပ်ကွက်)
 • Reeds bestaande townships
  • Pyinmana (ပျဉ်းမနားမြို့နယ်)
  • Lewe (လယ်ဝေးမြို့နယ်)
  • Tatkon (တပ်ကုန်းမြို့နယ်)
 • Nieuwe townships
  • Ottarathiri (ဥတ္တရသီရိ မြို့နယ်)
  • Dekkhinathiri (ဒက္ခိဏသီရိ မြို့နယ်)
  • Pobbathiri (ပုဗ္ဗသီရိ မြို့နယ်)
  • Zabuthiri (ဇမ္ဗူသီရိ မြို့နယ်)
  • Zeyarthiri (ဇေယျာသီရိ မြို့နယ်)

Er zijn soms enige geschillen over landgebruik en veranderingen in grondbezit met betrekking tot de stedelijke spreiding van Naypyidaw. In het najaar van 2014, bijvoorbeeld, waren er suggesties in het parlement dat er landroof voorkwam in de buurt van Dekkhinathiri Township en dat bestaande wetten moesten worden gewijzigd om een betere bescherming voor de boeren te voorzien[29]. Er is ook kritiek van sommige leden van het parlement over de grootte van het Naypyidaw Union Territory en het feit dat het geld wordt besteed aan stedelijke infrastructuur (zoals verlichting rondom de meren), hoewel de faciliteiten niet veel nut hebben[30].

Educatie[bewerken]

Naypyidaw
 • No. 1 Basic Education High School
Yezin
 • Yezin University of Veterinary Science
 • Yezin Agricultural University
 • Yezin University of Forestry

Transport[bewerken]

Openbaar vervoer in de hoofdstad reikt zich niet verder dan de wijken en buurten binnen de stad[16]. De vierstrooks-, 323,2 kilometer lange Autoweg Rangoon-Naypyidaw verbindt Rangoon en Naypyidaw direct met elkaar en is een onderdeel van de 563 kilometer lange Autoweg Rangoon–Mandalay. In de stad is er een twintigbaansweg, maar die is zoals vele wegen in de stad, nagenoeg leeg[31].

Metro[bewerken]

In 2011 kondigde nieuwsbronnen uit Rusland[32][33] aan dat een Russisch bedrijf een metrolijn van 50 kilometer lang in Naypyidaw zou gaan bouwen. Niettemin maakte het Ministerie van Spoorvervoer bekend dat er onvoldoende financiële middelen beschikbaar waren voor het project.[34]

Bussen en auto's[bewerken]

Naypyidaw heeft voornamelijk veel vierbaanswegen en veel rotondes[35]. De overheid exploiteert pendelbussen in de ochtend en 's avonds naar hun gebouwen[36]. De stad heeft een centraal busstation[2] en een taxibedrijf, dat wordt beheerd door het leger[16].

Motoren zijn verboden op sommige wegen binnen de stadsgrenzen van Naypyidaw, waaronder delen van de Taw Win Yadana Road, als gevolg van honderden verkeersongeval gerelateerde sterfgevallen in 2009[37].

Spoorwegen[bewerken]

Het treinstation van Naypyidaw (overal aangegeven als Nay Pyi Taw) werd geopend tussen station Ywataw en station Kyihtaunggan op de spoorlijn tussen Rangoon en Mandalay[38].

De Birmaanse Spoorwegen heeft aangekondigd dat passagiers die reizen op alle treinen, behalve post en lokale treinen, moeten uitstappen bij station Nay Pyi Taw, omdat ze niet stopt bij station Pyinmana na de inauguratie van station Nay Pyi Taw[39].

De reis van Rangoon naar Pyinmana en Naypyidaw duurt ongeveer negen uur[40].

Luchtverkeer[bewerken]

Internationale Luchthaven Naypyidaw, voorheen bekend als Luchthaven Ayelar, ligt 16 kilometer buiten de stad, tussen Ela en Lewe. De luchthaven wordt bediend door alle binnenlandse luchtvaartmaatschappijen: Air Bagan, Air Mandalay, Myanma Airways, FMI Air en Yangon Airways, met regelmatige vluchten naar Rangoon en andere luchthavens in Myanmar[41]. Het vliegveld wordt sinds 2009 onder handen genomen om tot 3.500.000 passagiers per jaar te handelen[42].

Er zijn directe internationale vluchten beschikbaar, zoals naar: Bangkok en Kunming. Air Asia exploiteert sinds november 2014 een directe verbinding tussen Naypyidaw en Kuala Lumpur.

Overige zaken[bewerken]

Gezondheidszorg[bewerken]

Ziekenhuis Naypyidaw opende haar deuren in 2006[7].

Communicatie[bewerken]

Naypyidaw heeft sinds 2009 een dekking voor mobiele telefonie[bron?].

Partnersteden[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties

Vertaling

Bronnen

 • Dulyapak Preecharushh, Naypyidaw: New Capital of Burma, 2009, White Lotus. ISBN 978-9744801302

Referenties

 1. a b (my) "တိုင်းခုနစ်တိုင်းကို တိုင်းဒေသကြီးများအဖြစ် လည်းကောင်း၊ ကိုယ်ပိုင်အုပ်ချုပ်ခွင့်ရ တိုင်းနှင့် ကိုယ်ပိုင်အုပ်ချုပ်ခွင့်ရ ဒေသများ ရုံးစိုက်ရာ မြို့များကို လည်းကောင်း ပြည်ထောင်စုနယ်မြေတွင် ခရိုင်နှင့်မြို့နယ်များကို လည်းကောင်း သတ်မှတ်ကြေညာ", 20 augustus 2010. Geraadpleegd op 22 maart 2015.
 2. a b c d Pedrosa, Veronica. "Burma's 'seat of the kings'", Al Jazeera, 20 november 2006. Geraadpleegd op 22 maart 2015.
 3. Naypyidaw: Burma. Geographical Names Geraadpleegd op 22 maart 2015
 4. a b Ministerie van Bevolking, Myanmar.
 5. Six of world's 10 fastest-growing cities in China (31 oktober 2011)
 6. "Burma's bizarre capital: a super-sized slice of post-apocalypse suburbia", The Guardian, 22 maart 2015. Geraadpleegd op 20 maart 2015.
 7. a b c Marshall Cavendish Corporation (2007). World and Its Peoples: Eastern and Southern Asia. Marshall Cavendish. p. 650.
 8. "An Introduction to the Toponymy of Burma (oktober 2007) – Annex A" p. 8, The Permanent Committee on Geographic Names (PCGN), Verenigd Koninkrijk
 9. Pedrosa, Veronica. "Burma's 'seat of the kings'", Al Jazeera, 20 november 2006. Geraadpleegd op 3 maart 2015.
 10. "Moving Target", The Irrawaddy, 9 november 2005. Geraadpleegd op 22 maart 2015.
 11. a b Ntay, Hla Hla (23 februari 2007). Myanmar's new capital offers little in the way of luxuries. Agence France-Presse.
 12. "Burma's new capital stages parade", BBC News, BBC, 27 maart 2006. Geraadpleegd op 22 maart 2015.
 13. McGeown, Kate (17 juni 2006). Burma's confusion over capital. BBC News.
 14. Zaw, Aung (9 november 2005). Moving Target. The Irrawaddy.
 15. Myanmar's Ghost Capital Rises From The Jungle (18 november 2011) Geraadpleegd op 22 maart 2015
 16. a b c d e f Living in a ghost town. Bangkok Post. 18 oktober 2009.
 17. Peck, Grant. "Myanmar's Remote Capital Is Still a Work in Progress", The New York Times, 5 oktober 2007. Geraadpleegd op 22 maart 2015.
 18. http://www.flickr.com/photos/securitywatch/238965374
 19. http://willthedutch.blogspot.com/2007/06/inside-naypyidaw.html
 20. The Australian. "A monument to junta's fear". 16 oktober 2007
 21. a b Myanmar Yellow Pages: Nay Pyi Taw Listings
 22. "New hotels rise in Nay Pyi Taw ahead of SEA Games", Weekly Eleven, 10 oktober 2012. Geraadpleegd op 22 maart 2015.
 23. a b "Construction of Myanmar new capital continues", People's Daily Online, Xinhua News, 24 december 2009.
 24. Briefing on construction of Nay Pyi Taw Ngalaik Lake Gardens
 25. Than Shwe offers golden lotus to Uppatasanti
 26. "Naypyidaw’s Oscar Event", The Irrawaddy, IPG, 12 februari 2008.
 27. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a1/Constitution_of_Myanmar_of_2008.pdf
 28. Thein Sein. "Notification No. 7/2011: Formation of Nay Pyi Taw Council", New Light of Myanmar, 31 maart 2011, pp. 15. Geraadpleegd op 22 maart 2015.
 29. 'Call for amending Nay Pyi Taw Development Law', The Nation, 12 december 2014.
 30. 'Nay Pyi Taw Union Territory Should Be Shrunk, Says MP', Eleven, 11 februari 2015.
 31. Tun, Aung Hla. "As poll looms, Myanmar still building parliament", Reuters, 16 januari 2010.
 32. Nikishenkov, Oleg. "Moscow exports the metro – to Myanmar", Moscow Times, Russia & India Report, 5 augustus 2011. Geraadpleegd op 23 februari 2015.
 33. Wade, Francis. "Russia to build metro in Naypyidaw: reports", Democratic Voice of Burma, 2 augustus 2011. Geraadpleegd op 23 februari 2015.
 34. Sann Oo. "Subway plan for Nay Pyi Taw too expensive, says minister", Myanmar Times, 5 september 2011. Geraadpleegd op 23 februari 2015.
 35. "Built to Order: Myanmar's New Capital Isolates and Insulates Junta", The New York Times, 24 juni 2008.
 36. Varadarajan, Siddharth (21 januari 2007). In phantom capital, a city slowly takes shape. The Hindu.
 37. Win Ko Ko Latt. "Motorbike ban to be expanded in NPT", Myanmar Times, 21 maart 2011. Geraadpleegd op 18 augustus 2011.
 38. New railway station reflects dignity of Nay Pyi Taw. The New Light of Myanmar. Ministry of Information (24 november 2009) Geraadpleegd op 22 maart 2015
 39. Railway schedules of Pyinmana Station to be shifted to Nay Pyi Taw Station. The New Light of Myanmar. Ministry of Information (27 juni 2009) Geraadpleegd op 22 maart 2015
 40. Import, export licensing moving to Naypyidaw. The Myanmar Times. Myanmar Consolidated Media (29 mei 2006) Geraadpleegd op 22 maart 2015
 41. News Briefs (New air destinations). The Myanmar Times. Myanmar Consolidated Media (12 juni 2006) Geraadpleegd op 22 maart 2015
 42. Myanmar building new airport for capital. Asia One Geraadpleegd op 1 oktober 2009