Naypyidaw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Naypyidaw
(my) Naypyidaw.svg
Hoofdstad in Myanmar Vlag van Myanmar
Vlag van Naypyidaw
Naypyidaw
Naypyidaw
Situering
Provincie Naypyidaw
Coördinaten 19° 48′ NB, 96° 10′ OL
Algemeen
Oppervlakte 705,437 km²
Inwoners (2014) 1.558.367
Hoogte 115 m
Burgemeester Kolonel Thein Nyunt
Overig
Postcode 067
Tijdzone UTC+6:30
Foto's
Uppatasanti Pagoda
Uppatasanti Pagoda
Naypyidaw -- Wide Boulevard.JPG
Portaal  Portaalicoon   Zuidoost-Azië

Naypyidaw (Birmaans: Naypyidaw.svg, MLCTS: Nepranytau, officieel: Nay Pyi Taw en Naypyitaw, uitgesproken als [nèpjìdɔ̀], vroeger ook bekend als: Kyetpyay, Pyinmana of Kyatpyay, Pyinmana) is sinds 6 november 2005 de hoofdstad van Myanmar. De stad ligt in de divisie Naypyidaw, ongeveer 13 kilometer ten noordwesten van de provinciestad Pyinmana en 320 kilometer ten noorden van de oude hoofdstad Rangoon. In 2014 telde de stad 1.558.367 inwoners, wat het de op twee na grootste stad van Myanmar maakt, na Rangoon en Mandalay.

De 24e en 25e ASEAN Top en de negende Oost-Azië Top werden in Naypyidaw gehouden. Ook was ze een van de gaststeden van de Zuidoost-Aziatische Spelen in 2013.

Veel van de geplande stad is nog in opbouw, terwijl dit al in 2012 gereed had moeten zijn. De stad is een van de tien snelstgroeiende steden van de wereld. Naypyidaw strekt zich uit over een oppervlakte van enkele honderden vierkante kilometers. In het oosten van de stad bevindt zich een groot fort waar Thein Sein, het staatshoofd van Myanmar, woont.

Terminologie[bewerken]

Nay Pyi Daw wordt over het algemeen vertaald als koninklijke stad, koningszetel of koningsverblijf. Het werd traditioneel vaak gebruikt als achtervoegsel voor koninklijke hoofdsteden, zoals bij Mandalay, welk ရတနာပုံနေပြည်တော် (Yadanabon Naypyidaw) genoemd werd. Dit betekend letterlijk koninklijke stad van de zon in het Birmaans.

Geschiedenis[bewerken]

Naypyidaw heeft een korte geschiedenis, welke is ontstaan in een scrubland 3 km ten westen van Pyinmana, waar de opbouw van de stad in 2002 begon. Het State Peace and Development Council huurde minstens 25 bedrijven in om de stad te bouwen, waaronder Asia World Group en HGC.

Het leger begon met de verhuizing van de ministeries van Rangoon naar Naypyidaw op 6 november 2005 om 6:37 uur 's ochtends. Vijf dagen later, op 11 november, vertrok er een tweede konvooi met 1.100 vrachtwagens met elf militaire bataljons en elf ministeries uit Rangoon. De verwachtingen waren dat de ministeries zich tegen het einde van februari 2006 gevestigd zouden hebben, maar de haast leidde tot een gebrek aan scholen en andere openbare voorzieningen, wat er voor zorgde dat de ministers en ander personeel voor een tijd gescheiden moesten leven van hun gezin. De overheid verbood in eerste instantie de gezinnen naar Naypyidaw te verhuizen. Militaire hoofdkwartieren waren gevestigd in een ander deel van de nieuwe hoofdstad, verwijderd van de overheidsgebouwen. Burgers mochten beide gebieden niet betreden en mochten hun bedrijfjes alleen maar uitoefenen op de daarvoor bedoelde commerciële zones.

Op 27 maart 2006 marcheerden er meer dan 12.000 soldaten door de hoofdstad als onderdeel van het eerste evenement in Naypyidaw: een enorme parade om de Dag van de Krijgsmacht te kenmerken. Dit is de feestdag in Myanmar die de opstand viert tegen de Japanse bezetting in Myanmar. De parade mocht alleen gefilmd worden vanaf de grond, nabij drie grote beelden van de drie belangrijkste koningen van Myanmar: Anawrahta, Bayinnaung en Alaungpaya. De stad kreeg officieel de naam "Naypyidaw" tijdens deze ceremonie.

Gedachtengang achter het verhuizen van de hoofdstad[bewerken]

Naypyidaw ligt centraler en strategischer dan de oude hoofdstad Rangoon. Het is ook een vervoersknooppunt, aangrenzend aan Shan, Kayah en Kayin. Men was van mening dat een sterkere aanwezigheid van het leger en overheidsorganen zou zorgen voor wat stabiliteit in deze regio's met een turbulente geschiedenis. De officiële verklaring voor de verhuizing, was dat Rangoon te druk en overvol raakte en er in de toekomst geen ruimte voor uitbreidingen zou zijn.

Sommige westerse diplomaten dachten dat de verhuizing te maken had met de Birmaanse angst voor buitenlandse aanvallen. Omdat Rangoon aan de kust lag, was het kwetsbaarder voor amfibische oorlogvoering. In Myanmar gaat het verhaal rond dat de militaire chef door een astroloog werd gewaarschuwd voor zo'n soort aanval.

Geografie[bewerken]

Naypyidaw is gelegen tussen het Pegu Yoma-gebergte en het Hoogland van Shan. De stad beslaat een oppervlakte van 705,437 km² en heeft een bevolking van 1.558.367.

De dam van Chaungmagyi ligt een paar kilometer ten noorden van Naypyidaw, terwijl de dam van Ngalaik een paar kilometer ten zuiden ligt. De dam van Yezin ligt verder weg in het noordoosten.

Klimaat[bewerken]

Naypyidaw heeft een warm tropisch klimaat met droge winters.

Weergemiddelden voor Naypyidaw
Maand jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec Jaar
Gemiddeld maximum (°C) 15 16 21 24 25 24 24 24 24 23 20 16 21,3
Gemiddeld minimum (°C) 30 33 37 38 36 32 31 31 32 32 31 29 32,7
Neerslag (mm) 5 1 2 30 155 261 320 261 225 155 44 10 122,4
Zonuren (uur/dag) 9 10 10 9 7 4 4 4 5 6 8 8 7
Regendagen (dag) 1 0 1 3 14 21 23 24 19 12 4 1 123
Bron: (en) Weather2Travel.com, geraadpleegd op 23 februari 2014

Stadsbeeld[bewerken]

Apartementencomplex in de residentiële zone.

Naypyidaw is verdeeld in een aantal zones. Sinds 2011 ontbreken nog veel van de faciliteiten die men in een hoofdstad zou verwachten.

Residentiële zone[bewerken]

De residentiële zones zijn strak uitgevoerd en appartementen zijn toegewezen volgens rang en burgerlijke staat. De stad heeft op dit moment circa 1.200 vier-verdieping-appartementen. De daken van de gebouwen zijn gekleurd volgens de banen van hun bewoners: medewerkers van het Ministerie van Volksgezondheid wonen in appartementen met blauwe daken en medewerkers van het Ministerie van Landbouw wonen onder groene daken. Hooggeplaatste regeringsfunctionarissen wonen in grote herenhuizen, waarvan er circa vijftig in de stad zijn. Echter veel van de inwoners van de stad, leven in sloppenwijken.

Militaire zone[bewerken]

Hooggeplaatste legerofficieren en andere belangrijke ambtenaren leven 11 km van de reguliere overheidsmedewerkers af in een complex met veel bunkers en tunnels, afgesloten voor gewone burgers. De stad heeft ook een militaire basis, die niet toegankelijk is voor de burgers of ander personeel zonder schriftelijke toestemming. In de militaire zone hebbende wegen acht rijstroken, zodat kleine vliegtuigen kunnen landen.

Ministeriële zone[bewerken]

De ministeriële zone huisvest de hoofdkantoren van de ministeries, welke allemaal identiek aan elkaar gebouwd zijn.

Hotelzone[bewerken]

De hotelzone heeft een handvol villa-achtige hotels in de heuvelige buitenwijken van Naypyidaw. Er zijn momenteel twaalf hotels, in en om de stad, waarvan er acht in de hotelzone staan en vier in Lewe aan de Autoweg Rangoon–Mandalay. Er werden veertig villa's nabij het Birmaans Congrescentrum, in voorbereiding op de 25e ASEAN Top in november 2014. De bouw van de villa's begon in 2010 onder leiding van de overheid, maar er waren onvoldoende financiële middelen voor de bouw, waardoor het project aan investeerders uit de private sector moet worden overgedragen.

Myoma Market

Er werden 348 hotels en 442 herbergen gebouwd om de atleten en toeschouwers van de Zuidoost-Aziatische Spelen van 2013 onderdak te huisvesten.

Winkelen[bewerken]

Junction Centre

De Myoma Market is het huidige commerciële centrum van Naypyidaw.

Andere winkelcentra zijn: Thapye Chaung Market en Junction Centre Mall, welke gebouwd en afgemaakt werden door de Shwe Taung Group in augustus 2009. Junction Center is het eerste particuliere winkelcentrum van de hoofdstad. Er zijn ook locale markten en restaurants in en om de stad.

Ontspanning[bewerken]

Ingang van het National Herbal Park
Naypyitaw Gems Museum

De Tuinen van het Ngalaikmeer is een klein waterpark, gevestigd naast de dam van Ngalaik, na bij het plaatsje Kyweshin, circa 7 km van de hoofdstad verwijderd. Het waterpark opende in 2008 en heeft waterglijbanen, een natuurgebied, logies en een strandje en is geopend tijdens de Thingyan-feestdagen.

Uppatasantipagode[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Uppatasantipagode voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Uppatasantipagode lijkt sterk op de Schwedagonpagode in Rangoon en werd in 2009 voltooid. Deze nieuwe pagode wordt "Uppatasanti" of "Vredespagode" genoemd. Uppatasanti betekend letterlijk "Bescherming tegen Onheil".

Internationale zone[bewerken]

De overheid heeft 2 ha aan grond apart gehouden voor buitenlandse ambassades en hoofdkantoren voor missies van de Verenigde Naties. Tot op heden heeft alleen de ambassade van Bangladesh zich gevestigd in Naypyidaw.

Cultuur[bewerken]

Vermaak[bewerken]

Elk jaar worden de Myanmar Motion Picture Academy Awards uitgereikt aan de beste prestaties in de Birmaanse filmwereld. Er is een bioscoop in het Junction Centre Mall, twee in Pyinmana en een in het nabij gelegen Tatkon Township.

Bestuur[bewerken]

Naypyidaw is een "Union Territory" dat valt onder het directe bestuur van de President van Myanmar. Het dagelijkse bestuur ligt in handen van de Raad van Naypyidaw namens de President, geleid door een Voorzitter. De Voorzitter en leden van de Raad van Naypyidaw worden aangewezen door de President en omvatten zowel burgers als vertegenwoordigers voor de Krijgsmacht.

Op 9 maart 2011 wees President Thein Sein Thein Nyunt aan als Voorzitter van de Raad van Naypyidaw, samen met Than Htay, Colonel Myint Aung Than, Kan Chun, Paing Soe, Saw Hla, Myint Swe, Myint Shwe en Myo Nyunt als leden van de Raad.

Het Naypyidaw Union Territory bestaat uit de stad en de acht omliggende townships.

 • Stadswijken
  • Zeyatheiddhi (ဇေယျသိဒ္ဓိ ရပ်ကွက်)
  • Pyinnyatheddhi (ပညာသိဒ္ဓိ ရပ်ကွက်)
  • Bawgatheiddhi (ဘောဂသိဒ္ဓိ ရပ်ကွက်)
  • Mingalatheiddhi (မင်္ဂလာသိဒ္ဓိ ရပ်ကွက်)
 • Reeds bestaande townships
  • Pyinmana (ပျဉ်းမနားမြို့နယ်)
  • Lewe (လယ်ဝေးမြို့နယ်)
  • Tatkon (တပ်ကုန်းမြို့နယ်)
 • Nieuwe townships
  • Ottarathiri (ဥတ္တရသီရိ မြို့နယ်)
  • Dekkhinathiri (ဒက္ခိဏသီရိ မြို့နယ်)
  • Pobbathiri (ပုဗ္ဗသီရိ မြို့နယ်)
  • Zabuthiri (ဇမ္ဗူသီရိ မြို့နယ်)
  • Zeyarthiri (ဇေယျာသီရိ မြို့နယ်)

Er zijn soms enige geschillen over landgebruik en veranderingen in grondbezit met betrekking tot de stedelijke spreiding van Naypyidaw. In het najaar van 2014, bijvoorbeeld, waren er suggesties in het parlement dat er landroof voorkwam in de buurt van Dekkhinathiri Township en dat bestaande wetten moesten worden gewijzigd om een betere bescherming voor de boeren te voorzien. Er is ook kritiek van sommige leden van het parlement over de grootte van het Naypyidaw Union Territory en het feit dat het geld wordt besteed aan stedelijke infrastructuur (zoals verlichting rondom de meren), hoewel de faciliteiten niet veel nut hebben.

Educatie[bewerken]

Naypyidaw[bewerken]

 • No. 1 Basic Education High School

Yezin[bewerken]

 • Yezin University of Veterinary Science
 • Yezin Agricultural University
 • Yezin University of Forestry

Transport[bewerken]

Openbaar vervoer in de hoofdstad reikt zich niet verder dan de wijken en buurten binnen de stad. De vierstrooks-, 323,2 km lange Autoweg Rangoon-Naypyidaw verbindt Rangoon en Naypyidaw direct met elkaar en is een onderdeel van de 563 km lange Autoweg Rangoon–Mandalay. In de stad is er een twintigbaansweg, maar die is zoals vele wegen in de stad, nagenoeg leeg.

Metro[bewerken]

In 2011 kondigde nieuwsbronnen uit Rusland[1][2] aan dat een Russisch bedrijf een metrolijn van 50 km lang in Naypyidaw zou gaan bouwen. Niettemin maakte het Ministerie van Spoorvervoer bekend dat er onvoldoende financiële middelen beschikbaar waren voor het project.[3]

Bussen en auto's[bewerken]

Naypyidaw heeft voornamelijk veel vierbaanswegen en veel rotondes. De overheid exploiteert pendelbussen in de ochtend en 's avonds naar hun gebouwen. De stad heeft een centraal busstation en een taxibedrijf, dat wordt beheerd door het leger.

Motoren zijn verboden op sommige wegen binnen de stadsgrenzen van Naypyidaw, waaronder delen van de Taw Win Yadana Road, als gevolg van honderden verkeersongeval gerelateerde sterfgevallen in 2009.

Spoorwegen[bewerken]

Het treinstation van Naypyidaw (overal aangegeven als Nay Pyi Taw) werd geopend tussen station Ywataw en station Kyihtaunggan op de spoorlijn tussen Rangoon en Mandalay.

De Birmaanse Spoorwegen heeft aangekondigd dat passagiers die reizen op alle treinen, behalve post en lokale treinen, moeten uitstappen bij station Nay Pyi Taw, omdat ze niet stopt bij station Pyinmana na de inauguratie van station Nay Pyi Taw.

De reis van Rangoon naar Pyinmana en Naypyidaw duurt ongeveer negen uur.

Luchtverkeer[bewerken]

Internationale Luchthaven Naypyidaw, voorheen bekend als Luchthaven Ayelar, ligt 16 km buiten de stad, tussen Ela en Lewe. De luchthaven wordt bediend door alle binnenlandse luchtvaartmaatschappijen: Air Bagan, Air Mandalay, Myanma Airways, FMI Air en Yangon Airways, met regelmatige vluchten naar Rangoon en andere luchthavens in Myanmar. Het vliegveld wordt sinds 2009 onder handen genomen om tot 3.500.000 passagiers per jaar te handelen.

Er zijn directe internationale vluchten beschikbaar, zoals naar: Bangkok en Kunming. Air Asia exploiteert sinds november 2014 een directe verbinding tussen Naypyidaw en Kuala Lumpur.

Gezondheidszorg[bewerken]

Ziekenhuis Naypyidaw opende haar deuren in 2006. Er is ook een verloskundige, gynaecoloog en een kinderziekenhuis aanwezig. De na bij gelegen townships hebben elk hun eigen ziekenhuis.

Communicatie[bewerken]

Naypyidaw heeft sinds 2009 een dekking voor mobiele telefonie.

Media[bewerken]

Top Gear kwam in seizoen 22, afleveringen 6 en 7, in een "Birma special" langs en door Naypyidaw. De special heet "Build a bridge over the River Kwai".

Partnersteden[bewerken]

Gallerij[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Nikishenkov, Oleg. "Moscow exports the metro – to Myanmar", Moscow Times, Russia & India Report, 5 augustus 2011. Geraadpleegd op 23 februari 2015.
 2. Wade, Francis. "Russia to build metro in Naypyidaw: reports", Democratic Voice of Burma, 2 augustus 2011. Geraadpleegd op 23 februari 2015.
 3. Sann Oo. "Subway plan for Nay Pyi Taw too expensive, says minister", Myanmar Times, 5 september 2011. Geraadpleegd op 23 februari 2015.