Thein Sein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Thein Sein

Thein Sein (Birmaans: သိန်း စိန် [θéɪɴ zèɪɴ]) (20 april 1945, Kyonku) is een Myanmarees politicus en voormalig militair en huidig president van Myanmar sinds 30 maart 2011. Daarvoor was hij minister-president van 2007 tot 2011. Hij leidde zijn land vanaf 2011 naar een proces van democratisering en opening naar buiten, dat wel de "Birmese lente" wordt genoemd.

Biografie[bewerken]

Thein Sein werd geboren in Kyonku, Brits Birma (thans Myanmar), een klein dorp in wat nu Ngapudaw in de Irrawaddy-delta is. Hij was de jongste van drie kinderen.

Thein Sein is afgestudeerd aan de 9e inname van de defensie Academie in 1968. Gedurende zijn 14 jaar lange militaire carrière werd hij meer als een bureaucraat beschouwd dan als een gevechtssoldaat. In 1988 diende hij voor de Sagaing Divisie 55e Lichte Infanterie Divisie en later als commandant voor de Sagaing 89e Infanterie Divisie bataljon in Kalay Township. Het volgende jaar studeerde hij aan de Command and General Staff College in Kalaw, Shan Staat. In 1991 was hij terug in Yangon, na te zijn bevorderd tot de rang van kolonel en 1e graad Generale Staf Officier in de War Office. Hij werd bevorderd tot brigadegeneraal, maar bleef op zijn positie in het Ministerie van Oorlog, waarmee hij de eerste brigade-generaal werd die werd gepromoveerd tot General Staff Officer. In 1995 werd hij aangesteld als commandant van de Militaire Operations Command Yangon divisie 4 in Hmawbi. Een jaar later, in 1996 werd hij benoemd in de nieuwe Regionale Militaire Commando Driehoek in Kyaingtong, Shan Staat leiden. Deze rol zou hij vier jaar vervullen (1997-2001). In 1997 werd hij lid van de Staatsraad voor Vrede en Ontwikkeling , de junta van Birma, vanaf 2003 als plaatsvervangend secretaris. Hij werd ook bevorderd tot de rang van luitenant-generaal dat jaar. Nadat Khin Nyunt werd afgezet in 2004, werd Thein Sein benoemd tot secretaris-1 (secretaris-generaal). In de regering was hij vice-premier, en toen premier Soe Win in mei 2007 voor een behandeling wegens leukemie naar Singapore ging, nam hij diens taken waar. In oktober 2007 stierf Soe Win en werd Thein Sein premier van Birma. In de junta werd hij beschouwd als de vijfde man in rang.

President[bewerken]

Op 29 april 2010, trok hij zich terug uit het leger, samen met 22 andere militaire ambtenaren in de Unie Solidariteit en Ontwikkeling Partij om een leven als burger te gaan leiden. Tijdens de algemene verkiezingen van 2010 was hij hoofd van de Unie Solidariteit en Ontwikkeling Partij, dat deelnam in een omstreden verkiezing en daarbij een overweldigende meerderheid van de zetels in de Pyidaungsu Hluttaw verwierf. Thein Sein streed tegen de Nationale Eenheid Partijkandidaat Kyaw Aye tijdens de verkiezingen voor een plaats in het Pyithu Hluttaw (huis van afgevaardigden) als vertegenwoordiger van Naypyidaw Union Territory's Zabuthiri Township. Hij kreeg daarbij 91,2% van de stemmen (65.620 in totaal).