Rohingya (volk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rohingya
Ruáingga (IPA: /ɹuájŋɡa/)
Totale bevolking 1.424.000 – 3.000.000[1]
Verspreiding Vlag van Myanmar Myanmar: 800.000[2]
Vlag van Bangladesh Bangladesh :300.000[3]
Vlag van Pakistan Pakistan: 200.000[4]
Vlag van Thailand Thailand: 100.000[5]
Vlag van Maleisië Maleisië: 24.000[6]
Taal Rohingyaans
Geloof Soennisme
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken

De Rohingya zijn een etnische groep die hoofdzaklijk in Birma leven. Ze noemen zichzelf Ruáingga. De meerderheid belijdt de soennitische vorm van islam en heeft Rohingyaans als moedertaal. De populatie van dit volk bedraagt wereldwijd tussen de 1,4 en 3 miljoen mensen. Hierdoor zijn Rohingya in Birma feitelijk staatsburgerschaploos[1].

Er bestaan twee theorieën over de oorsprong van dit volk:

  1. Het is een autochtone bevolking van de Birmese staat Rakhine.
  2. Het is een migrantengroep die oorspronkelijk in de omgeving van Bangladesh leefde en tijdens de Britse overheersing over Birma naar dit land zijn gemigreerd.

De Birmese overheid heeft de voorkeur voor de tweede theorie en ziet de Rohingya als ongewenste vreemdelingen die niet toebehoren tot de minderheden van Birma en ook niet tot de volkeren die in Birma leven.[7]

Volgens de Verenigde Naties zijn de Rohingya één van de meest vervolgde minderheden ter wereld. Door het racistisch en religieus geweld tegen dit volk zijn in loop der tijd honderdduizenden gevlucht naar Bangladesh en andere nabijgelegen landen. De junta van Birma heeft meerdere malen twee minderheden (Rohingya en Chinese Birmezen) in Birma vervolgd door hetzes tegen deze volkeren te stichten.

1942[bewerken]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog in Azië moest het Brits leger zich terugtrekken uit een deel van Birma door de invasie van het Japanse leger. Hierop ontstond in Rakhine een machtsvacuüm. Er ontstonden weer grote ruzies tussen de boeddhisten en islamitische Rohingya. Ook ontstond er geweld tussen Birmezen die voor en tegen de onafhankelijkheid waren.

Tijdens de oorlog probreerden de Rohingya's de dorpen van Arakanezen in plaats van weerstand te bieden tegen de Japanners. Op 28 maart 1942 werden ongeveer vijfduizend moslims in de dorpen Minbya en Mrohaung vermoord door Anti-Britse onafhankelijkheidstrijders van de staat Rakhine. Hieronder bevonden zich ook Karense onafhankelijkheidsstrijders. De Rohingya vermoorden hierop in het noorden van de staat Rakhine twintigduizend Arakanse mensen.

Toen de Japanners de controle hadden over Rakhine werden vele oorlogmisdaden begaan. Duizenden Rohingya werden door hen verkracht, vermoord en/of gemarteld. Volgens schattingen zijn toen 22.000 Rohingya gevlucht naar het huidige Bangladesh om het geweld te ontvluchten. Later vluchtten nog 40.000 Rohingya naar het toenmalige buurland.

2012[bewerken]

In de zomer van 2012 barstte de spanning tussen de islamitische Rohingya en boeddhisten in de Birmese staat Rakhine los. Aantijgingen en beschuldigingen zorgden voor een nieuwe golf van geweld tegen de moslims. Hele moslimwijken werden in brand gestoken, winkels van moslims werden geplunderd en ongeveer 90.000 Rohingya vluchtten naar elders. De Birmese overheidsfunctionarissen deden niets tegen dit wraakzuchtige geweld en liet de volkswoede haar gang gaan.

Als reactie op het geweld tegen Rohingya werden in Indonesië felle protesten gehouden door orthodoxe moslims. Hierbij gingen verschillende boeddhistische tempels van zowel autochtone Indonesiërs, als Chinese Indonesiërs in vlammen op.

Bronnen, noten en/of referenties