Militaire dictatuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De militaire dictatuur is een dictatoriaal bewind waarin de politieke macht van het land bij de hoge militairen berust. Binnen een militaire dictatuur kan gebruik worden gemaakt van politieke leiders, die benoemd zijn en onder toezicht gehouden worden door de militairen.

In de context van Latijns-Amerika spreekt men in het bijzonder van een (militaire) junta, maar deze benaming is en wordt ook voor andere regimes gebruikt zoals het kolonelsregime in Griekenland en het militaire bestuur van Myanmar.

Voorbeelden van militaire regimes zijn:

Junta[bewerken]

Junta is een Spaans woord dat regering, commissie, comité, bestuur, regime of raadsvergadering kan betekenen. Buiten de Spaanstalige wereld wordt het woord alleen gebruikt als synoniem voor militaire dictatuur, in het bijzonder voor militaire dictaturen in Latijns-Amerika en kent het woord een negatieve connotatie. In het Spaans heeft het die connotatie echter niet.

Het Spaanse werkwoord juntar betekent 'samenvoegen', junta betekent in die context dan 'samen' of 'samenwerking'. Het kan ook betekenen het samenvoegen van machine-onderdelen met behulp van een pakking (een junta de estanqueidad), of de voeg in metselwerk. "Junta" wordt uitgesproken als "goenta."