Dhaka (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dhākā
ঢাকা
Stad in Bangladesh Vlag van Bangladesh
Dhaka (stad)
Dhaka (stad)
Situering
Provincie Dhaka bibhag
District Dhaka zila
Coördinaten 23° 42' NB, 90° 23' OL
Algemeen
Inwoners 5.900.000
Foto's
Karwan Bazar, een van de zakenwijken van Dhaka
Karwan Bazar, een van de zakenwijken van Dhaka
Portaal  Portaalicoon   Azië
Shahid Sriti Stombho - Sohrawardy Uddan.

Dhaka (ঢাকা, Dhākā; vroeger Dakka, Dacca) is de hoofdstad van Bangladesh. De stad telt circa 10 miljoen inwoners en is daarmee de grootste stad van het land (voor Chittagong en Khulna). In de agglomeratie wonen 10.245.300 mensen (1 januari 2004). De stad ligt in het district Dhaka dat weer deel uitmaakt van de divisie Dhaka.

Dhaka ligt aan een zijtak van de rivier Dhaleswari, in het hart van het grootste jutegebied ter wereld. Het omringende gebied is zeer dichtbevolkt en wordt dikwijls getroffen door hevige overstromingen als gevolg van moessons. De gemiddelde temperatuur is 25 °C. Dhaka is verdeeld in een oude stad en een nieuwe stad.

Geschiedenis[bewerken]

Dhaka werd gesticht in de tiende eeuw, en was van 1608 tot 1704 de hoofdstad van Bengalen. Voor de stad in 1765 onder gezag van het Verenigd Koninkrijk kwam was Dhaka een handelscentrum voor Britten, Fransen en Nederlanders. Op 8 augustus 1874 werd de eerste steen gelegd voor een waterleidingnet.

De stad telde in 1881 79076 inwoners; vrijwel evenveel hindoes als moslims. Dhaka was destijds de belangrijke handelsplaats voor rijst uit de delta, voor indigo en hout uit Tippera en voor thee uit Assam. Tijdens het Brits bestuur was de stad vestigingsplaats van veel ambtelijke diensten en scholen. Opmerkelijk was het olifantendepot. In 1905 werd Dhaka weer de hoofdstad van Bengalen. In 1956 werd Dhaka de hoofdstad van Oost-Pakistan.

Dhaka werd in 1971 de hoofdstad van Bangladesh toen het land onafhankelijk werd van Pakistan. Tot 1982 werd de naam in het Latijnse alfabet gespeld als Dacca.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Dhaka kent meer dan zevenhonderd moskeeën en historische gebouwen, waaronder:

Economie[bewerken]

Dhaka is het industriecentrum, het economisch centrum en het bestuurscentrum van Bangladesh en is een handelscentrum voor jute, oliezaden, suiker en thee. De belangrijkste producten zijn textiel en jute-producten. Ook rijstpellerijen nemen een belangrijke plaats in. Dhaka is beroemd wegens zijn kunstnijverheid. De plaats Narayanganj, 16 kilometer ten zuidoosten van Dhaka, fungeert als haven voor de stad.

De universiteit van Dhaka werd op 1 juli 1921 geopend in de wijk Ramna. Ook de andere onderwijsinstellingen en landbouwonderzoeksinstituten zijn in de stad gevestigd.

Geboren[bewerken]