Bierbrouwerij National

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben. Vanaf 23 november 2023 kunnen de niet-geverifieerde artikelen via nuweg of TBP verwijderd worden.
Bierbrouwerij National
Locatie
Locatie Sint-Martinusstraat 9/a-c, Tegelen
Adres Sint-Martinusstraat 9/a-cBewerken op Wikidata
Coördinaten 51° 22′ NB, 6° 10′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie brouwerij
Huidig gebruik appartementencomplex
Bouw gereed 19e eeuw
Erkenning
Monumentstatus gemeentelijk monument
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Brouwerij National is een voormalige bierbrouwerij in Tegelen, tegenwoordig een stadsdeel van de Nederlandse gemeente Venlo.

Het monumentale pand ligt even buiten de Tegelse kern, in dezelfde straat als de voormalige Herberg Den Gouden Berg. Het is onbekend wanneer de brouwerij precies werd gebouwd, maar het vermoeden bestaat dat dit halverwege de 19e eeuw moet zijn geweest. In ieder geval is zij verdwenen voor de Tweede Wereldoorlog. Het pand zelf is behouden gebleven.

Aan de buitenzijde is het pand vrijwel geheel in de oorspronkelijke staat. Wel is de wagendeur vervangen door een houten pui met raamopening. Het interieur is in 1987 verbouwd om er een aantal appartementen te realiseren.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Portaal Bier