Billbergia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Billbergia
Billbergia-soort in bloei
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Poales
Familie:Bromeliaceae (Bromeliafamilie)
Onderfamilie:Bromelioideae
Geslacht
Billbergia
Thunb. (1821)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Billbergia op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Billbergia is een geslacht van bloeiende planten dat deel uitmaakt van de bromeliafamilie en de onderfamilie Bromelioideae. Het geslacht is vernoemd naar de Zweedse bioloog Gustaf Johan Billberg (1772-1844).

De meer dan 60 Billbergia-soorten komen van nature voor in de tropische oerwouden van Mexico tot Zuid-Brazilië en Noord-Argentinië. De soorten leven epifytisch op bomen. Wanneer ze uit hun boom vallen, schieten ze gewoon wortel op de grond en groeien daar verder.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De planten hebben vaak stugge bladeren die groeien in rozetten. De bladeren zijn vaak getand en zijn omgebogen tot gootjes die het water opvangen. Aan de basis van het blad bevindt zich een schede, die een waterhoudende bladkoker vormt. De bladeren kunnen gevlekt, gestreept, bont, of gewoon groen zijn. De meeste Billbergia-soorten hebben een hangende bloeiwijze, maar bij sommige soorten staan de bloemen rechtop. De bloemen hebben vaak een variëteit aan kleuren zoals paars, roze, blauw, geel, groen of wit. De bloemen groeien uit het hart van de rozet.[1]

Billbergia als kamerplant[bewerken | brontekst bewerken]

Twee Billbergia's zijn veel in cultuur als kamerplant: Billbergia nutans en Billbergia × windii (= Bilbergia nutans × decora). Vooral de eerste is een onverwoestbare kamerplant. De bloeitijd is afhankelijk van de temperatuur tijdens de overwintering: staat de plant 's winters koud, dan valt de bloei in de nazomer; overwintert hij in de huiskamer, dan bloeit hij al in de lente.

Enkele soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Garden at Symdock
  • (en) Exotic Splendor

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Bromeliad Society/Houston. Gearchiveerd op 27 februari 2008. Geraadpleegd op 12 maart 2008.