BlackBerry 10

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
BlackBerry 10
BlackBerry 10
Ontwikkelaar BlackBerry
OS-familie QNX & BlackBerry OS
Laatste uitgave 10.2.1 
(februari 2014)
Kerneltype QNX
Licentie Propriëtair
Status Beschikbaar
Website (en) BlackBerry 10
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Het BlackBerry 10-besturingssysteem is ontwikkeld door het Canadese bedrijf BlackBerry.[1] Het is ontworpen voor de BlackBerry-lijn. De Z10 en de Q10 zijn samen de twee eerste toestellen die beschikken over BlackBerry 10.[1] Het besturingssysteem is gebaseerd op QNX en BlackBerry OS, waarvan laatstgenoemde als voorganger gezien kan worden.[2]

Geschiedenis[bewerken]

Het besturingssysteem werd geïntroduceerd op 30 januari 2013. De persconferentie werd gehouden door de CEO van het bedrijf, Thorsten Heins. Ook werd Alicia Keys benoemd tot creatief directeur.

Het bedrijf zou in eerste instantie zijn nieuwe besturingssysteem BBX noemen, maar wegens een rechtszaak met BASIS International werd het naar BlackBerry 10 hernoemd.[3]

Op 7 februari 2013 werd bekend dat BlackBerry 10-producten niet in Japan worden verkocht omdat er daar, voor het bedrijf, te weinig geld kan worden verdiend.[4] Om het besturingssysteem wat meer marktaandeel te geven, staat BlackBerry toe het besturingssysteem te licenseren voor andere bedrijven,[5]

Het bedrijf heeft al 5000 toestellen aan de Duitse regering verkocht. Op 14 maart 2013 deelde BlackBerry mee dat het de grootste bestelling ooit voor het bedrijf heeft gekregen.[6] Maar liefst werden één miljoen BlackBerry 10-toestellen naar een nog onbekend bedrijf verscheept. Verwacht wordt dat BlackBerry per kwartaal 2 tot 3 miljoen BlackBerry 10-smartphones verkoopt.[7]

Op 24 april 2013 werd versie 10.1 uitgebracht.[8] De grootste toevoeging is de ondersteuning voor de BlackBerry Q10. Ook is er de optie toegevoegd om HDR-foto's te maken en in de BlackBerry Hub wordt er suggesties weergegeven voor nieuwe contactpersonen.

Interface[bewerken]

Het besturingssysteem wordt volledig met gebaren ("gestures") worden bediend.[9][10] Als de gebruiker met zijn vinger op het scherm van beneden naar boven toe beweegt, wordt een multitask-scherm geopend. Om een applicatie te sluiten, moet er op de X-knop worden gedrukt. Als men de vinger vanuit het multitask-scherm naar rechts toe sleept, worden alle applicaties afgebeeld. De applicaties kunnen in volgorde worden verplaatst en in mappen worden gestopt.

Telefoon[bewerken]

In het menu is het icoontje van een telefoon te vinden. Het is verdeeld bestaat uit drie onderdelen: het linkerdeel geeft de laatste gesprekken weer, het middelste gedeelte laat al de contactpersonen zien (deze zijn geïmporteerd uit onder andere Facebook, Twitter, BBM en Google-diensten) en het rechterdeel laat een traditioneel telefoontoetsenbord (met alleen nummers) zien.[11]

Zoekfunctie[bewerken]

Rechts van het telefoonicoontje bevindt zich de zoekknop, die zowel informatie op het toestel zelf als informatie op het internet kan opzoeken. Men kan de zoekopdrachten categoriseren en applicaties kunnen tevens zoekfunctionaliteiten toevoegen. De standaardzoekmachine is Bing.

Camera[bewerken]

Aan de rechterkant in het menu bevindt zich het icoontje voor de camera. Dit is ook te vinden aan de rechteronderhoek van het vergrendelingsscherm. Om een foto te maken, moet er op het scherm worden getikt en door een tik langer vast te houden, focust de camera zich op het punt waar de vinger zich bevindt. In de rechteronderhoek van de camera bevindt zich een optiebalk, waar onder andere de flitser aan- en uitgezet kan worden en de beeldverhouding van 16:9 naar 4:3 kan worden gewijzigd (en vice versa). Een camerafunctie genaamd TimeShift kan een hele serie van foto's maken en die aan de gebruiker laten zien, waarvan de gebruiker de (volgens hem/haar) beste foto kan kiezen.[12] Als een foto genomen is, kan deze bewerkt worden door bijvoorbeeld een deel van de foto weg te snijden of een speciale filter over de foto heen te leggen, zoals met de applicatie Instagram.

BlackBerry Hub[bewerken]

De BlackBerry Hub is een notificatiescherm waarin binnengekomen berichten e.d. worden weergegeven.[13] Het is te vinden door met de vinger naar boven en rechts te bewegen. De diensten die standaard geïntegreerd zijn, zijn e-mail, agenda, SMS, Voicemail, gemiste oproepen, systeembijwerkingen, BBM, Facebook, Twitter en LinkedIn.

Toetsenbord[bewerken]

BlackBerry's zijn populair geworden dankzij hun fysieke toetsenbord. Hoewel de nieuwe BlackBerry Q10 nog een fysiek toetsenbord heeft, is deze bij de BlackBerry Z10 niet te vinden. Het bedrijf heeft beloofd dat dit nog steeds tot één van zijn speerpunten is. Zowel het fysieke als het on-screentoetsenbord bestaat uit vier rijen met toetsen die van elkaar gescheiden zijn via een zilveren lijn, een kenmerk van de vroegere Bold-serie.[14] Als de gebruiker met de vinger naar boven beweegt, verschijnen de cijfers en andere leestekens. Een sleep van rechts naar links op het toetsenbord verwijdert het laatstgetypte woord. Als de puntknop op het toetsenbord lang ingedrukt wordt gehouden, kan men woorden dicteren die dan op het scherm tevoorschijn komen.

Het door BlackBerry meest geprezen feature van het toetsenbord is de mogelijkheid om woorden te raden.[15] De telefoon haalt die informatie uit e-mails en sociale media en berekent welke woorden ingevuld kunnen worden. Als de gebruiker bv. Hartelijk gefeliciteerd wil typen, moet men eerst op de "H" klikken en op basis van die verwachtingen verschijnt er boven de volgende toets een woord, dat in dit geval dan Hartelijk is. Om het woord te kiezen, moet men het naar boven toe slepen en het woord plus een spatie verschijnen op het scherm. Doordat die verwachtingen doorgaan, blijven woorden boven de letters verschijnen, dus in dit geval ziet men al boven de "G" het woord gefeliciteerd staan.

Stemherkenning[bewerken]

BlackBerry 10 bevat stemherkenningssoftware, waarmee woorden gedicteerd kunnen worden en het toestel commando's kan uitvoeren (zoals Apples Siri en Google Now). Als de afspeelknop (tussen de volumeknoppen) lang ingedrukt wordt gehouden, wordt de stemherkenning geopend en kan men vragen of het toestel bv. een bepaald persoon kan bellen of een afspraak kan maken. Als het apparaat een vraag niet herkent, dan wordt er gevraagd om het op te zoeken via internet.

Applicaties[bewerken]

Mobiele apps, muziek en films voor BlackBerry-producten kunnen worden aangeschaft via de BlackBerry World (voorheen BlackBerry App World).[16] Tijdens de bekendmaking van het besturingssysteem, telde BlackBerry World zo'n 70.000 applicaties, waaronder Dropbox, Foursquare en Angry Birds.[17] Verwachte applicaties zijn onder andere Amazon's Kindle, Asphalt 7: Heat en AccuWeather. Ook kunnen er, net zoals op de BlackBerry PlayBook, Android-applicaties op het besturingssysteem gedraaid worden via Runtime for Android, die Android 2.3.3 als basis gebruikt.[18]

Apparaten[bewerken]

De eerste die het besturingssysteem draaide (zij het wel een vroege versie van het OS), is de Dev Alpha A. Het prototype moest ervoor zorgen dat ontwikkelaars software voor BlackBerry 10 konden gaan schrijven en testen. Naast de Dev Alpha A, zijn er tevens de Dev Alpha B en de Dev Alpha C uitgegeven. De Dev Alpha B bevat een snellere processor en intern wat grotere verbeteringen dan de Dev Alpha A. De Dev Alpha C is het prototype voor de Q10, die allebei een fysiek QWERTY-toetsenbord beatten.

BlackBerry 10 zal voor consumenten in eerste instantie alleen op de BlackBerry Z10 en Q10 draaien. Wel krijgt de PlayBook een upgrade naar BlackBerry 10, dat het eerdere BlackBerry Tablet OS vervangt.[19] Thorsten Heins, de directeur van BlackBerry, heeft gezegd dat het besturingssysteem onder licentie voor andere bedrijven verkrijgbaar is.

Gerelateerd[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen
 1. a b (nl) http://www.nu.nl/gadgets/3032631/rim-onthult-nieuw-besturingssysteem-blackberry-10.html
 2. (en) QNX founder confident BlackBerry 10 will impress
 3. (nl) http://www.nieuwemobiel.nl/124043/5763/BlackBerry-verliest-BBX-rechtszaak-kondigt-BlackBerry-OS-10-aan.html
 4. (en) http://crackberry.com/blackberry-10-devices-will-not-make-their-way-japan
 5. (en) Licenties op BlackBerry 10 TechnoBuffalo.com (geraadpleegd op 17 maart 2013)
 6. (nl) BlackBerry haalt monsterbestelling binnen. Techzine.nl (geraadpleegd op 17 maart 2013)
 7. (nl) BlackBerry verkoopt 2-3 miljoen smartphones per kwartaal. GSMPedia (geraadpleegd op 17 maart 2013)
 8. (nl) http://tweakers.net/nieuws/88717/blackberry-brengt-101-update-uit-voor-mobiel-os.html
 9. (nl) http://www.bnr.nl/radio/bnr-digitaal/289620-1301/blackberry-10-gelanceerd
 10. (en) http://reviews.cnet.com/blackberry-10-os/
 11. (en) BlackBerry OS 10 review
 12. (en) http://www.techradar.com/reviews/pc-mac/software/operating-systems/blackberry-10-1090522/review/3#articleContent
 13. (en) http://crackberry.com/10-weeks-blackberry-10-blackberry-hub
 14. (nl) http://webwereld.nl/nieuws/113226/blackberry-trekt-het-doek-van-blackberry-10.html
 15. (en) http://www.gsmarena.com/a_look_inside_the_new_blackberry_10_mobile_os-news-5449.php
 16. (en) http://www.slashgear.com/rim-updates-blackberry-world-with-content-galore-30267279/
 17. (nl) http://www.zdnet.be/nieuws/147183/gedegen-blackberry-10-mist-vuurwerk/
 18. (nl) http://tweakers.net/nieuws/87098/android-runtime-voor-blackberry-10-krijgt-ondersteuning-android-41.html
 19. (en) Don't forget the PlayBook! Tablet gets software bump, but it's not BB10