Boommosschijfje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Boommosschijfje
Boommosschijfje
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Ascomycota
Klasse:Pezizomycetes
Onderklasse:Pezizomycetidae
Orde:Pezizales
Familie:Pyronemataceae
Geslacht:Octospora
Soort
Octospora affinis
Benkert & L.G. Krieglst (2006)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

Het boommosschijfje (Octospora affinis) is een kleine oranje paddenstoel uit de familie Pyronomataceae. Deze soort komt voor in bossen epifytisch op bomen en struiken en parasieteert op mossen, vooral bij de gewone haarmuts (Orthotrichum affiene). Het infecteert de rhizoïden.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De apothecia hebben een diameter tot 1,2 mm. Het hymenium is geel oranje tot bleek-oranje en heeft en randje dat fijn fimbriaat is. De asci zijn 8-sporig en meten (130-)150-200 × 15-22 µm. De ascosporen zijn geornamenteerd met ronde, geïsoleerde wratten en meten (14-) 14,5-16,5 (-17) × (12-) 12,5-13,5 (-14,5) µm. De parafysen recht tot apicaal licht gebogen.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Het boommosschijfje komt voor in Europa (Duitsland, Oostenrijk, België, Kroatië, Tsjechië, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Roemenië, Slowakije, Spanje, Zwitserland en Nederland).

In april 2013 werd volgens het Utrechts Landschap in de Blauwe Kamer bij Rhenen een exemplaar ontdekt. Hierna is de paddenstoel ook op verschillende andere plaatsen in Nederland waargenomen. Anno 2022 komt de soort in Nederland vrij zeldzaam voor.[1]

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]