Carbonara

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Spaghetti alla Carbonara

Carbonara of alla Carbonara is een Italiaanse saus die meestal met spaghetti wordt gegeten. De saus wordt bereid met 'arme' ingrediënten als buikspek (pancetta) of wangspek (guanciale), kaas (pecorino) en ei. Het komt van origine uit Lazio, maar staat standaard op de kaart bij de meeste restaurants in heel Italië.

Geschiedenis[bewerken]

De naam alla Carbonara verwijst naar de houtskoolbranders, ofwel kolenbranders, die dit gerecht in hun schaftpauze zouden eten. Ook bestaat er een restaurant met de naam La Carbonara, maar dit ontkent het gerecht te hebben uitgevonden.

Bereiding[bewerken]

Het spek wordt gebakken in een beetje olijfolie en de pasta wordt gekookt. Het ei wordt met geraspte pecorino, versgemalen peper en een beetje kookvocht van de pasta gemengd. Als de pasta gaar is, wordt deze bij het spek gedaan en wordt het kaas-ei-mengsel erdoorheen geroerd.

Alternatieven[bewerken]

Veel recepten voegen nog room toe, of witte wijn. Ook wordt soms het eiwit niet gebruikt, en alleen goed opgeklopte eidooiers gebruikt. In sommige streken (buiten Italië) worden nog groenten toegevoegd, bijvoorbeeld om wat kleur aan het gerecht te geven.