Chaletstijl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een voormalig station in Den Haag, in chaletstijl gebouwd

Chaletstijl is een romantiserende bouwstijl die eind 19e eeuw veel werd toegepast bij villa's, boerderijen en sommige openbare gebouwen.

De romantische gevoelens voor het chalet kwamen voort uit het feit dat rijkere mensen naar Zwitserland trokken als toeristische bestemming en daar geconfronteerd werden met wat zij zagen als "onbedorven bergvolkeren".

Hoewel de stijl gebaseerd is op het chalet, is de interpretatie van de bouwkundige kenmerken hiervan dermate vrij, dat een gebouw in chaletstijl nauwelijks aan een chalet doet denken. Wel komen er bepaalde elementen in voor zoals overstekende daken, uitbundig met snijwerk versierde windveren en sierspanten met ajourwerk. In tegenstelling tot een chalet, zijn de meeste in chaletstijl uitgevoerde gebouwen in baksteen uitgevoerd. De combinatie met andere stijlen, bijvoorbeeld neo-renaissance (zie ook afbeelding) die je vaak terugvindt in de gebouwen, kwalificeert ze eigenlijk als eclectische (een combinatie van verschillende bouwstijlen) gebouwen met chaletkenmerken.

Maar men ging ook wel verder, door imitatie-vakwerkbouw toe te passen en door het aanbrengen van galerijen. Sommige villa's in chaletstijl werden zelf volgens 'oorspronkelijk recept' geheel uit hout opgetrokken en kregen daardoor een meer 'authentieke' uitstraling. Voorbeelden hiervan zijn te vinden aan de Kennemerstraatweg in Heiloo en de Van Merlenlaan in Heemstede.