Charles Degotte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Degotte
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Charles Degotte
Geboren 4 juli 1933
Geboorteplaats Verviers
Overleden 20 april 1993
Overlijdensplaats Brussel
Land Vlag van België België
Beroep Stripauteur
Werk
Bekende werken De flagada
Portaal  Portaalicoon   Strip

Charles Degotte (Verviers, 4 juli 1933 - Brussel 20 april 1993) was een Belgische stripauteur. Hij is vooral bekend van zijn strip De flagada.

Strips[bewerken | brontekst bewerken]

Charles Degotte werkte van 1961 tot 1993 voor striptijdschrift Spirou / Robbedoes. Hij begon er als tekenaar in de tekenfilmstudio TVA van uitgeverij Dupuis.[1] Hij werd geholpen door zijn stadsgenoot Raymond Macherot, die de tekeningen uitkoos die Degotte best aan uitgever Charles Dupuis zou voorleggen.[2] Vanaf 1968 was Degotte niet enkel als tekenaar werkzaam voor Spirou, maar stond hij ook in voor de lay-out van het magazine. De flagada, een strip over een vliegend wezen met een propellor als staart, verscheen van 1961 tot 1988 in Spirou. De strip kende een bescheiden succes en verscheen gedurende drie decennia in het blad. Toch verschenen er geen albums van deze strip bij uitgeverij Dupuis. Vanaf 1984 tekende Degotte ook de strip Les motards.

Ander werk[bewerken | brontekst bewerken]

Charles Degotte schreef ook kinderboeken, waarvan enkele samen met zijn echtgenote Luce. Verder werkte Degotte ook als animator voor de televisie.[3]

Overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

Charles Degotte pleegde zelfmoord, na een lange depressie.