Charly Antolini

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Charly Antolini
Charly Antolini in 2009
Algemene informatie
Geboren Zürich, 24 mei 1937
Geboorteplaats ZürichBewerken op Wikidata
Land Vlag van Zwitserland Zwitserland
Werk
Genre(s) jazz
Beroep muzikant
Instrument(en) drums
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Charly Antolini (Zürich, 24 mei 1937)[1][2][3][4][5] is een Zwitserse jazzdrummer, die begon met dixieland en swing en zich tijdens de jaren 1960 en 1970 meer oriënteerde aan hardbop en fusion.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn opleiding begon Antolini op de traditionele Basler trommel in een van de tambourscholen in zijn geboortestad. In 1956 begon hij in Parijs te spelen als professioneel jazzmuzikant. Zijn voorbeeld is Louie Belson. In Parijs speelde hij onder andere met Sidney Bechet, Bill Coleman en Albert Nicholas, gevolgd door festivaloptredens door geheel Europa. Hij werd bekend tijdens de jaren 1950 door zijn spel in de Oldtime jazzband The Tremble Kids[6] (met trompettist Oscar Klein en klarinettist Werner Keller), met wie hij tijdens de jaren 1990 nog nu en dan speelde. In 1962 vestigde hij zich in Duitsland (Stuttgart), waar hij vijf jaar lang met de bassist Peter Witte en de pianist Horst Jankowski de ritmische toeverlaat van de SWR Bigband[7] onder Erwin Lehn vormde. Hij speelde bovendien in de bigbands van Kurt Edelhagen (1974/1975, nam in 1974 ook deel aan de tournee van het orkest in de Sovjet-Unie), Peter Herbolzheimer, Max Greger en de NDR Bigband.

Met Max Greger jr. en Milan Pilar vormde hij in 1972 het fusiontrio Catch Up[8], dat meerdere albums inspeelde. Sinds 1976 leidde hij, met wisselende bezettingen, de eigen band Charly Antolini Jazz Power[9], waarin hij lang werkte met Charly Augschöll en Steve Hooks (tenorsaxofon), David Gazarov (piano), Rocky Knauer (bas) en ook bekende internationale muzikanten begeleidde. Bovendien speelde hij met Wolfgang Dauner, Benny Goodman (1981/1982 voor diens tournee in Duitsland en Italië, een concert in Kopenhagen werd uitgezonden op de televisie), Lionel Hampton (tijdens de jaren 1980 voor optredens in Sylt en Kopenhagen), Barbara Dennerlein, Albert Mangelsdorff, Earl Hines, Roy Eldridge, Jimmy Giuffre, Art Farmer, Oliver Nelson, Art Van Damme, Fatty George, Stuff Smith en Baden Powell. Beroemd werd zijn album Knock Out (1979), dat binnen enkele dagen uitverkocht was. Het telt tegenwoordig als belastingtest voor Hifi-boxen. In 1994 formeerde Antolini met de pianist Dirk Raufeisen en de bassist Jimmy Woode het Super-Trio.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]