Chas Cronk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Chas Cronk
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Werk
Genre(s) progressieve rock
Instrument(en) basgitaar
Act(s) Strawbs
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Charles "Chas" Cronk is een Britse bassist en songwriter.

De naam van Cronk dook voor het eerst op in de jaren zestig; hij trad toen op met een band genaamd "In Motion" in de buurt van Hounslow, Middlesex. In 1970 ontmoet hij toekomstig Strawbs-lid Dave Lambert wie samenwerkt met Rick Wakeman. Beide spelen mee (ook Cousins van Strawbs) op het tweede muziekalbum van Wakeman: The Six Wives of Henry VIII. Daarna speelt hij op het album Songfall van Philip Goodham Tait.

In 1973, als Lambert al in de Strawbs is opgenomen en Dave Cousins na een rustperiode de band weer wil opstarten wordt Cronk (op aanraden van Wakeman) gevraagd de positie van basgitarist op zich te nemen. Volgens Strawbs-liefhebbers treedt hiermee de beste formatie van de groep aan met John Hawken, toetsen, en Rod Coombes, slagwerk.

In 1980 doekt Cousins de Strawbs weer op, omdat punk de Britse muziekmarkt overheerst, en Cronk en Lambert proberen met de dan overige leden Andy Richards (toetsen) en Tony Fernandez (slagwerk) een album te laten uitgeven: Touch the Earth. Gezien de muziekmarkt komt het niet tot een release en ieder zoekt zijn eigen weg. Cronk gaat spelen bij de band rondom Steve Hackett, ex-Genesis (1981-1983). Hij keert weer terug naar Andy Richards om te spelen in Electric Ice, maar ook dat heeft geen succes. Ook de band Cry No More met Roy Hill is geen succes, maar treedt nog wel op tot 2005.

Vanaf de jaren negentig komt Strawbs weer onregelmatig bij elkaar om albums op te nemen en uit te geven en Cronk maakt daar soms wel en soms niet deel van uit. Wel speelt hij mee op het soloalbum The Boy in the Sailor Suit van Dave Cousins.

Discografie[bewerken]

Bron[bewerken]

  • Uitgaven Touch the Earth en A Taste of Strawbs

Externe link[bewerken]