Chinoiserie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nuvola single chevron right.svg Voor de aflevering van Law & Order: Criminal Intent, zie Chinoiserie (Law & Order: CI)
Dit theehuis staat in het park van Sanssouci bij Potsdam

Een chinoiserie is een kunstvoorwerp of gebouw in de Chinese stijl. In het midden van de 18e eeuw was de chinoiserie op zijn hoogtepunt. Bijna iedere kunstvorm werd erdoor beïnvloed. Deze namaak-Chinese stijl, want de voorwerpen werden in Europa of Amerika gemaakt, paste goed bij de rococo.

Een vroeg voorbeeld van chinoiserie is sommig Delfts aardewerk, maar in de achttiende eeuw is veel porselein en behang met Chinese motieven, zoals pagodes, parasols, exotische vogels geproduceerd. Kunstenaars als Antoine Watteau, François Boucher, Jean-Baptiste Pillement, Giovanni Domenico Tiepolo, Johann Gregor Hörolt, David Roentgen, Thomas Chippendale Cornelis Pronk, Cornelis 't Kindt spraken niet alleen hun fantasie aan, maar baseerden zich vaak op de Nederlander Johan Nieuhof, die in 1665 een verslag van zijn reis door China liet publiceren met 150 prenten van Chinezen, het Chinese landschap en gebouwen.

Ook architecten zijn beïnvloed door de Chinese stijl. Bekende voorbeelden zijn een paleis in Drottningholm, een theehuis in het park Sanssouci, Tsarskoje Selo, een pagode in Kew Gardens, een Chinees paviljoen bij Brussel en een restaurant bij Breukelen.

Externe link[bewerken]

Voordracht over China in de Nederlandse letterkunde