Chronica Gallica van 452

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Chronica Gallica van 452, ook wel de Gallische kroniek van 452 genoemd, is een Latijns geschrift uit de Late oudheid, in de vorm van annalen, welke een voortzetting zijn van de Chronica van Hiëronymus.

De kroniek begint in 379 met de verheffing van Theodosius I tot medekeizer en eindigt met de aanval van Attila, de koning van de Hunnen, op Italië in 452. De inhoud richt zich voornamelijk op gebeurtenissen die in die tijd plaatsvonden in Gallië, terwijl voorvallen in het oostelijke deel van het rijk weinig aandacht krijgen. Het is het oudste bewaarde historische werk uit Gallië. De plaats van herkomst is echter controversieel, maar was hoogstwaarschijnlijk ergens in de Rhône-vallei of, zoals sommigen suggereren, specifiek de stad Marseille.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • MGH Antiquissimi 9: Chronica minora saec. IV. V. VI. VII . (I). red. Theodor Mommsen. Berlijn, 1892, p. 615-666, gedigitaliseerd. (Tekst: p. 646ff. en elke tweede pagina [648, 650 etc. ])
  • Richard Burgess: "The Gallic Chronicle of 452: A New Critical Edition met een korte introductie". In: Ralph W. Mathisen, Danuta Shanzer (eds. ): Maatschappij en cultuur in laatantiek Gallië: een nieuwe kijk op de bronnen . Aldershot, 2001, p. 52ff.
  • Steven Muhlberger: De vijfde-eeuwse kroniekschrijvers: Prosper, Hydatius en de Gallische kroniekschrijver van 452 . Leiden, 1990.