Chrysler Voyager

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Chrysler Voyager
Chrysler Voyager
Chrysler Voyager
Productiejaren 1984 - heden
Productieaantal > 13 miljoen
Voorganger geen
Opvolger nog in productie
Concurrenten Renault Espace, Kia Carnival, Ford Galaxy, Hyundai Trajet
Fabriek Vlag van Canada Windsor Assembly
Portaal  Portaalicoon   Auto

De Chrysler (Grand) Voyager (ook: Town & Country) is een van de eerste MPV's (Multi-Purpose Vehicle). Chrysler introduceerde het model onder de naam Dodge Caravan in 1984 in de Verenigde Staten.

Dit eerste model werd in 1988 in Europa ingevoerd als Chrysler Voyager en werd een groot succes. In 1991 verscheen de tweede generatie, in 1996 opgevolgd door de derde generatie die erg anders vormgegeven was dan het oude vierkante model. In 2001 verscheen de vierde generatie die in 2004 een facelift onderging. In 2007 verscheen de huidige, vijfde generatie. De Voyager heeft nog steeds een zeer groot marktaandeel in het segment der fullsize MPV's en is leverbaar met een benzine- en een dieselmotor, uitsluitend met automaat.

De Voyager is ook beschikbaar met een verlengde wielbasis, wat zorgt voor meer beenruimte voor de achterpasagiers en een grotere bagageruimte. Deze auto wordt verkocht onder de naam Grand Voyager en heeft de meeste binnenruimte van alle MPV's. Sinds 2008 wordt in Nederland uitsluitend nog deze - in Canada gefabriceerde - Grand Voyager geïmporteerd. Deze ging in 2011 uit productie.

Vlak na de overname van Chrysler door Fiat werd bekend dat het merk Chrysler van de Europese markt gehaald zou worden ten faveure van het Italiaanse Lancia. Deze verkoopt sinds vorig jaar het model, na een grote facelift, als Lancia Voyager. Er werd besloten om de naam 'Voyager' te behouden, omdat het in Europa een bekende naam is. Daarnaast is de naam door de jaren heen een begrip geworden binnen de 'fullsize' MPV's. In Noord-Amerika gaat het model nog steeds door het leven als 'Town & Country'.

Eind mei 2012 maakte Fiat/Chrysler CEO Sergio Marchionne bekend dat de Chrysler Voyager/Town & Country in 2014 uit productie gehaald zal worden. In Noord-Amerika verkoopt Chrysler de T&C namelijk ook als Dodge Grand Caravan en Marchionne wil zo veel mogelijk overlap binnen de groep voorkomen. De Voyager/T&C zullen worden opgevolgd door een 'cross-over' a la Mercedes-Benz R-Klasse.[1]

Chrysler heeft inmiddels wereldwijd meer dan 13 miljoen 'Minivans' verkocht, verdeeld over de merken Chrysler, Dodge, Lancia en Plymouth.

Noten[bewerken]

  1. http://wheels.blogs.nytimes.com/2012/05/30/wheelies-the-crossed-out-edition