Ciarán Hinds

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ciarán Hinds
Ciaran hinds.jpg
Algemene informatie
Geboortenaam Ciarán Hinds
Geboren 9 februari 1953
Land Noord-Ierland
Werk
Beroep Acteur
Portaal  Portaalicoon   Film

Ciarán Hinds (Belfast, 9 februari 1953) is een Noord-Iers acteur. Op- de Nederlandse tv is hij bekend als DCI James Langton in de politieserie Above Suspicion met onder anderen Kelly Reilly. Hij maakte in 1981 zijn film- en acteerdebuut als Lot in het middeleeuwse Excalibur, waarmee regisseur John Boorman de prijs voor beste artistieke bijdrage won op het Filmfestival van Cannes. Hijzelf won Irish Film and Television Awards in 2004 (voor de televisie-boekverfilming The Mayor of Casterbridge) en 2007 (voor het spelen van Gaius Julius Caesar in de historische televisieserie Rome).

Hinds schreef sinds zijn debuut in 1981 met name filmrollen bij op zijn cv. Hij is de zoon van een vader die werkte als arts en een moeder die aan amateurtoneel deed. Hoewel hij aan een rechtenstudie begon aan de University of Belfast, stopte hij hiermee om over te stappen naar de Royal Academy of Dramatic Art.

Hinds woont in Parijs samen met zijn Vietnamees-Franse vriendin Hélène Patarot, met wie hij dochter Aoife kreeg. Zij houden hun privéleven voornamelijk voor zichzelf en laten zich buiten opnames zelden tot nooit voor de camera zien. Uitzondering was de begrafenis van Natasha Richardson waar hij wel prominent aanwezig was om zijn collega en vriend Liam Neeson te steunen met het verlies van zijn vrouw.

Filmografie[bewerken]

*Exclusief televisiefilms

Televisieseries[bewerken]

*Exclusief eenmalige gastrollen

  • Game of Thrones - Mance Rayder (2013)
  • Rome - Gaius Julius Caesar (2005-2007, dertien afleveringen)
  • Cold Lazarus - Fyodor Glazunov (1996, vier afleveringen)
  • The Mahabharata - Ashwattaman (1989, miniserie)

Externe link[bewerken]