Cifelliodon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cifelliodon
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Vroeg-Krijt (circa 130 Ma)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Haramiyida
Familie:Hahnodontidae
Geslacht
Cifelliodon
Huttenlocker et al., 2018
Typesoort
Cifelliodon wahkermoosuch
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Cifelliodon is een geslacht van uitgestorven zoogdieren uit de Haramiyida. De typesoort is Cifelliodon wahkermoosuch. Dit dier leefde tijdens het Vroeg-Krijt in Noord-Amerika.

Fossiele vondst[bewerken | brontekst bewerken]

Cifelliodon werd beschreven aan de hand van een goed bewaarde schedel uit het Yellow Cat-lid van de Cedar Mountain-formatie in de Amerikaanse staat Utah. Deze afzettingen dateren van 139 tot 124 miljoen jaar geleden. De geslachtsnaam verwijst naar de paleontoloog Richard Cifelli. De soortnaam is een samenstelling van de Ute-woorden 'wahkar' (geel) en 'moosuch' (kat), verwijzend naar het Yellow Cat-lid als vindplaats. Op dezelfde locatie zijn ook fossielen gevonden van een iguanodont, een dromaeosauriër en krokodilachtige. Cifelliodon is de laatst bekende vertegenwoordiger van de Haramiyida.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Op basis van de schedel van 7,5 centimeter lang wordt het gewicht van Cifelliodon geschat op 0,91 tot 1,27 kilogram. Analyse van de schedelinhoud wijst op een goed ontwikkelde reuk. Op basis van het gebit kan vastgesteld worden dat Cifelliodon een herbivoor was.