Cilinder (motor)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Doorsnede van een cilinder van een benzinemotor: bovenaan inlaatklep, ontstekingskaars en uitlaatklep, in het midden de zuigerveren en onderaan de drijfstang.

Een cilinder is een belangrijk onderdeel van de zuigermotor.

Zuigermotor[bewerken]

Een cilinder bestaat uit een aan één zijde afgesloten cilindervormige huls, tweetaktcilinders hebben twee of meer openingen, voor onder andere spoelpoorten en de inlaat. Voor viertakt geldt het volgende: aan de afgesloten zijde wordt brandstof ingespoten. Bij een benzinemotor wordt die door middel van een ontstekingssysteem periodiek tot ontbranding gebracht. Bij een dieselmotor gebeurt de ontbranding door samendrukking, dus zonder ontstekingssysteem. Aan de andere kant van de cilinder wordt deze afgesloten met een zuiger, die door de verbranding van de brandstof naar buiten wordt geduwd en door de beweging van de motor weer naar binnen wordt geduwd. Met een of meer cilinders wordt een motor aangedreven. Er bestaan scheepsdieselmotoren met maar één cilinder. De meeste automotoren tellen 4 cilinders, maar er zijn er ook met 3 of 6 cilinders. Formule 1-autos hebben zelfs 8 cilinders en voor 2006 zelfs 10 cilinders. Er zijn scheepsdieselmotoren met 14 cilinders.

De cilinders kunnen in lijn staan of in V. Een V6 motor heeft dus 6 cilinders in V vorm: drie cilinders in een lijn en drie cilinders in een andere lijn onder een hoek.

De meeste motoren hebben twee kleppen per cilinder: een inlaatklep en een uitlaatklep. Een viercilindermotor telt dan 8 kleppen. Duurdere motoren tellen vier kleppen per cilinder. Een viercilindermotor telt dan 16 kleppen.

De cilinderinhoud is het totaal volume van alle cilinders samen en bepaalt mede het vermogen van de motor. Een typische benzinemotor voor een auto heeft 1600 cm³ cilinderinhoud. Een typische dieselmotor voor een grotere auto heeft 1900 cm³ cilinderinhoud. Formule 1-auto's hebben sinds 2006 een motor met 2400 cm³ cilinderinhoud. De scheepsdieselmotor Wärtsilä-Sulzer RTA96-C heeft zelfs een cilinderinhoud van 25,48 m³.

Stoommachine[bewerken]

De stoommachine was de eerste toepassing van dit principe, hierbij wordt echter geen gebruik gemaakt van een inwendige verbranding om de zuiger in beweging te brengen, maar van het periodiek toelaten van onder druk gebrachte stoom.