Clitocybe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Clitocybe
Nevelzwam
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota (Steeltjeszwam)
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:Agaricomycetidae
Orde:Agaricales (Plaatjeszwam)
Familie:Tricholomataceae (?)
Geslacht
Clitocybe
(Fr.) Staude (1857)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Clitocybe op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

Clitocybe is een geslacht van schimmels behorend tot de familie Tricholomataceae. De typesoort is de nevelzwam. Ze leven saprotisch, door bodemresten te ontbinden.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Clitocybe bevat soorten met kleine tot zeer grote vruchtlichamen. Het kleurenspectrum varieert van overwegend wit via grijs tot vleesroodachtige en vleesbruine tinten. De hoeden hebben een trechtervorm. De rand is aanvankelijk gekruld. Het oppervlak kan droog en glad zijn, fijn vervilt, fijn geschubd of gematteerd. Hygrofane hoeden vertonen een doorschijnende golving. Aan de onderzijde zijn er overwegend zwakke tot duidelijk aflopende lamellen. De lamellen zijn dun, ongevorkt en smal. Het kleurenpalet varieert van wit tot crème tot grijsbruin. De sporenprint is wit, crème tot roze van kleur. De meestal centrale en cilindrische steel heeft een stevige tot elastische consistentie. Het is nauwelijks broos, vlezig zacht, maar niet kraakbeenachtig. De altijd droge stamschors is kaal, vezelig of mat. Het onderste uiteinde van de steel is vaak viltig ruig, bevat substraatdeeltjes en kan eindigen in wortelachtige rhizomorfen. Het vlees, dat zelden verkleurt, is zacht maar niet leerachtig of taai.

Giftigheid[bewerken | brontekst bewerken]

Sommige soorten van het geslacht Clitocybe zijn eetbaar, maar vele zijn (soms zeer) giftig. Ze bevatten onder andere het neurotoxine muscarine.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Clitocybe werd oorspronkelijk voorgesteld door Elias Magnus Fries in 1821 als een stam in het geslacht Agaricus. Friedrich Staude verhief het tot generieke status in 1857.

Moleculaire studie heeft aangetoond dat het geslacht polyfyletisch is: veel leden zijn schijnbaar verre verwant aan andere schimmels, zoals de paarse schijnridderzwam, nu bekend als Clitocybe nuda.

Aangezien C. nebularis de typesoort is, zullen degenen die er het verst mee verwant zijn in de toekomst waarschijnlijk opnieuw worden geclassificeerd. In een artikel uit 2003 stelde de Finse mycoloog Harri Harmaja voor C. geotropa en twaalf andere Clitocybe-soorten af te splitsen in een nieuw geslacht Infundibulicybe op basis van sporeneigenschappen. Zijn C. clavipes werd later overgebracht naar het geslacht Ampulloclitocybe door Redhead en collega's, die geslachtsnaam voorrang had op Harmaja's voorgestelde Clavicybe. Andere voormalige Clitocybe-soorten zijn ondergebracht in de geslachten Atractosporocybe, Leucocybe en Rhizocybe.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

In Europa zijn ongeveer 50 soorten bekend, waaronder:

Voormalige soorten: