Lamel (mycologie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Paddenstoellamellen
Paddenstoellamellen zichtbaar gemaakt door backlight.

Een lamel of plaatje is een van de papierachtige ribben onder de hoed van een paddenstoel, meestal van het type plaatjeszwam. Er zijn echter ook andere soorten die lamellen als kenmerk hebben en die niet tot de Agaricales behoren. Het is niet duidelijk of dit een convergente evolutie is (de lamelstructuur is gescheiden ontstaan) of dat het gezamenlijk ontstaan is.

Andere groepen die lamellen als kenmerk hebben:

De lamellen zijn het hymenofoor van de paddenstoel.

Taxonomische kenmerken[bewerken]

Zowel de kleur, de vorm en de manier van aanhechting van de lamellen aan de steel zijn kenmerkende eigenschappen die meehelpen om een paddenstoel macroscopisch (met het blote oog waarneembaar) te determineren.

Kleur[bewerken]

Bij sommige paddenstoelsoorten hebben de lamellen een typische grondkleur die secundair door de rijpende spore verkleurd worden. Zo is bijvoorbeeld bij de Cortinarius de grondkleur meestal lila en pas later verandert de kleur door de spore in roestbruin.

Vorm[bewerken]

De volgende afbeeldingen beschrijven ontwikkelingen in de lamelvormen. Tussenvormen van deze voorbeelden komt men regelmatig tegen.

Aanhechting van de lamellen[bewerken]

Naast de afgebeelde aanhechtingsvormen bestaan ook nog als type uitpuilend, gebogen, gezaagd, bijna vrij, met kraag, ....

Zie ook[bewerken]