Close II You

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Close II You
Afbeelding gewenst
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1996-2003, 2009, 2011-Heden
Oorsprong Nederland
Genre(s) Pop
Label(s) Sony
Manager Eeg van Kruysdijk / Ed van Otterdijk[1]
Leden
Zangeres Natascha Scheffers
Zangeres Sascha Koninkx
Zangeres Marsha van de Berg
Zangeres Sally Flissinger
Ex-leden
Zangeres Arlice Beeldsnijder
Zangeres Kelly ter Horst
Zangeres Nadja Nooijen
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Close II You (uitspreken als: Close To You) is een Nederlandse meidengroep. De groep werd in 1996 bij elkaar gezocht door de producers Eeg van Kruysdijk en Ed van Otterdijk door middel van audities. In 2001 werd de groep opgeheven en maakten drie leden een doorstart als GTO. In 2003 wordt uiteindelijk GTO opgeheven en gaan ze alle drie hun eigen weg. In september 2009 geven slechts vier van de vijf meiden een eenmalig optreden en op 26 april 2011 werd bekendgemaakt dat de meiden bezig zijn met een comeback.

De groep staat bekend om z'n vele formaties. De originele line-up bestond uit Arlice Beeldsnijder, Marsha van de Berg, Sascha Koninkx, Nadja Nooijen en Natascha Scheffers. Beeldsnijder werd al snel vervangen door Sally Flissinger. Daarna verliet Koninkx de groep en ging de groep verder als kwartet. Twee jaar later vertrok Van de Berg en werd zij weer vervangen door Koninkx. Niet veel later vertrok ook Flissinger, maar werd toen niet vervangen. De groep ging toen verder als trio. Bij de 2009 reünie waren alleen Van de Berg, Koninkx, Scheffers en Flissinger van de partij en hetzelfde geldt voor de comeback formatie. Dit houdt in dat alleen Scheffers door de jaren heen onderdeel maakte van alle formaties.

Biografie[bewerken]

1996-1997: Formatie en de start[bewerken]

Na het succes van de Spice Girls besloten producers Ed van Otterdijk en Eeg van Kruysdijk het Nederlands antwoord te zoeken. In het najaar van 1996 werden er audities gehouden voor een nieuwe girlband en na verschillende auditierondes kwamen Arlice Beeldsnijder, Marsha van de Berg (27 april 1975), Sascha Koninkx (16 mei 1979), Nadja Nooijen (14 juli 1978) en Natascha Scheffers (17 mei 1972) uit de bus om het groepje "Close II You" te vormen. Nooijen was voorheen danseres bij techno-act Critical Mass en had al wat ervaring opgedaan als zangeres. Doordat Nooijen al wat ervaring had werd zij de leadzangeres van de groep, Scheffers werkte in een ziekenhuis en had voornamelijk horeca-ervaring. Van de Berg en Koninkx werden ontdekt in de Discotheek waar Van Kruysdijk als DJ draaide en gevraagd om auditie te komen doen.

Nadat de groep compleet was moesten de vijf meiden veel oefenen en trainen. Uiteindelijk debuteert Close II You in de zomer van 1997 met het nummer "Nice & Nasty". De single komt in juli van dat jaar binnen in de diverse Nederlandse hitlijsten en haalt de nummer 18 in de Nederlandse Top 40. Nog voor dat de eerste single van de groep echt begint te lopen, stapt Beeldsnijder uit de groep. De echte reden is nog genoemd, maar het zou voornamelijk niet klikken tussen Beeldsnijder en de andere vier meiden en dan vooral met Nooijen. Beeldsnijder zou het niet kunnen uitstaan dat Nooijen tot leadzangeres was benoemd en zou jaloers zijn. Beeldsnijder wordt vervangen door Sally Flissinger (13 maart 1974). Flissinger zong daarvoor al zeven jaar lang in een andere band. Opmerkelijk is wel dat Flissinger uiteindelijk meer zingt dan de overige drie meiden, terwijl ze slechts de vocals van Beeldsnijder vervangt op hun nog niet gereleasede album.

1997-1999: Closer[bewerken]

Door het vertrek van Beeldsnijder moet al het opgenomen materiaal opnieuw worden ingezongen door Flissinger. Hierdoor duurt de release van het tweede nummer wat langer dan gepland. Uiteindelijk wordt het tweede nummer "Baby Don't Go" hetzelfde jaar nog uitgebracht. Met deze single weet de groep te scoren, want het behaalt de nummer 4 in de Top 40. Daarnaast komt de single ook bij veel andere Europese landen in de hitlijsten terecht. De single wordt zelfs bekroond met een TMF Award voor beste videoclip.

In het voorjaar van 1998 komt Close II You's derde single uit. "Somebody" wordt uitgeroepen tot Alarmschijf op Radio 538 en Superclip op TMF. De single weet ook een top 10 hit te worden en weet zelfs de status goud te halen. In diezelfde maand verschijnt ook het debuutalbum "Closer". Closer wordt ook een succes en haalt uiteindelijk de zesde positie in de albumcharts. Door het succes van het album en de twee voorgaande singles wordt hun vierde single "Hold Me Now" in juli uitgebracht. Hold Me Now wordt een minder succes en komt niet verder dan nummer 32 in de Top 40. Echter, het mindere succes kan de pret niet drukken, want de groep staat voor de hele zomer volgeboekt met optredens. Voor sommige fans was het even schrikken wanneer ze in de clip van "Hold Me Now" Koninkx niet zien, maar Koninkx zat niet in de clip vanwege ziekte. Ook tijdens vele optredens gedurende de zomer is Koninkx vaker afwezig dan aanwezig. Uiteindelijk besluit Koninkx de groep definitief te verlaten vanwege gezondheidsredenen. De overige vier meiden gaan als kwartet verder.

Kort na het vertrek van Koninkx brengen ze het nummer "Friends" uit en voor de videoclip worden enkele duizenden fans uitgenodigd om te komen figureren. Het nummer blijft op nummer 32 steken, en wordt lichtelijk een flop genoemd. De single krijgt zelfs een re-release in de vorm van een kersteditie, maar ook die heeft geen succes.

In december van '98 wordt Close II You geteisterd door een griepvirus. Dat heeft als consequentie dat een groot deel van de geplande concerten met René Froger in Ahoy' plaatsvinden met vervangster Kelly ter Horst, die eerder zong in de groep Mac4. Want wanneer er één ziek was was de andere beter en andersom. De meiden konden niet elkaar roulaties leren, omdat het te veel zijn. De meiden besluiten om Kelly ter Horst tijdelijk te vragen om wanneer het nodig is, iemand te vervangen. De meiden treden dan regelmatig op in verschillende line-ups met Kelly ter Horst (18 januari 1973). Maar als dan halverwege januari '99 de meiden er nog steeds niet bovenop zijn wordt besloten om tijdelijk alle optredens te annuleren. Zo krijgen de meiden de kans om uit te zieken en aan te sterken. Na een adempauze van ruim een maand, gaan de dames begin maart weer aan het werk.

1999-2001: Tweede album[bewerken]

In 1999 duiken de dames weer in de studio om hun tweede album en hun nieuwste single op te nemen. Dit duurt echter iets langer dan gepland. De dames treden het hele jaar nog op en zijn vaak aanwezig bij programma's. In het najaar van 1999 maken ze bekend dat er eindelijk een nieuwe single klaar ligt en dat deze in januari 2000 uitkomt. Er komt echter geen single en er werd er ook niet bekendgemaakt waarom niet. Wel treden de meiden nog vaak op en ook hier zingen ze geen nieuwe nummers.

Uiteindelijk krijgen de dames in mei van dat jaar het antwoord waarom het zo lang duurde. In mei was namelijk het laatste optreden van Close II You waarbij Van de Berg onderdeel uitmaakte. Van de Berg vindt het namelijk dat het na drie jaar genoeg geweest is en wil graag iets anders doen. De groep blijkt hier namelijk al een tijdje mee rond te hebben gelopen en vonden het niet slim om nieuw materiaal uit te brengen als ze zelf weten dat één lid er niet veel later toch mee stopt. Ze komen echter door het vertrek van Van de Berg wel met een ander leuk idee. Zo wordt namelijk oud-lid Koninkx teruggevraagd om Van de Berg te vervangen en maakte ze haar comeback op 19 mei 2000.

De dames duiken dan meteen weer de studio in om verder aan het tweede album te werken.De maanden erna zijn de meiden erg druk bezig. De dames besluiten zelfs hun optreden op de Megafestatie te annuleren, omdat ze zich willen focussen op hun nieuwe single die in augustus 2000 moest uitkomen. De meiden besluiten eind augustus de single toch uit te stellen naar oktober, maar een reden wordt wederom niet gegeven. Wanneer eind september ook Flissinger de groep verlaat lijkt alles weer van voor af aan te beginnen. Flissinger verlaat de groep om solo verder te gaan. Later maakt Flissinger bekend op de officiële fansite dat ze op was en dat ze even vooral aan zichzelf moest gaan denken en dat Close II You daar helaas geen plek in kon krijgen. Er wordt voor Flissinger geen vervanger gezocht en de overige drie meiden besluiten als trio verder te gaan. Door het vertrek van Flissinger wordt de release van hun vijfde single wederom uitgesteld.

De overige drie meiden blijven dan gewoon optreden, maar de boekingen worden steeds minder. Ook wordt er niet meer over hun nieuwe single gesproken. Zelfs na de zomer van 2001 staan er geen optredens meer ingepland. Ook de producers van de meiden verbreken dan de samenwerking met de groep. Maar in december van 2001 maken de meiden bekend een doorstart te gaan maken met GTO "Girls Together Outrageously" met nieuwe producers. De single die klaar lag was het door Van Kruysdijk en Devon Marks geschreven "Don't You Know Why" wat Van Kruysdijk vervolgens opneemt met de groep She Said met daarin Marieke van Ginneken (Idols).

2001-2003: GTO[bewerken]

De meiden treden vanaf december 2001 weer op, maar met allemaal nieuwe nummers en een paar nummers van Close II You. In het voorjaar en de zomer van 2002 gaan de meiden als GTO op tour om naamsbekendheid te krijgen. Maar de meiden zijn dan ook druk bezig met de nieuwe single. Uiteindelijk wordt de single "I'll be Around" uitgebracht op 18 oktober 2002. De single bereikt helaas niet de hitlijsten en is zelfs de grootste flop van de groep ooit. De meiden blijven echter positief en ze blijven gewoon optreden. Uiteindelijk treden de meiden op 15 juli 2003 voor het laatst op.

Het is dan lange tijd stil, maar op 27 oktober 2003 maakt Koninkx via de officiële fansite bekend dat ze inmiddels zijn gestopt en dat er ook geen afscheidsoptreden komt. De reden was voornamelijk dat Nooijen geen leven meer wil in de Showbiz en om deze reden al GTO zal hebben verlaten. Koninkx en Scheffers zouden na het vele repeteren en oefenen geen zin meer hebben om een nieuw meisje in te werken.

2009: Eenmalig optreden[bewerken]

Op 20 september 2009 hielden Scheffers, Koninkx, Van de Berg en Flissinger een eenmalig reünieoptreden als Close II You. Nooijen die al eerder aangaf niet meer in de showbiz te willen werken was niet van de partij. Wel was ze aanwezig bij het optreden en komt ze regelmatig samen met de andere vier meiden, maar in een optreden had ze geen zin meer. Flissinger nam de leadvocals van Nooijen over.[2]

2011-heden: Comeback[bewerken]

Op 26 april 2011 maken de dames bekend dat ze bezig zijn met een eenmalige comeback. Het optreden in 2009 was zo'n succes dat de meiden besloten om definitief terug te komen met een nieuwe single.[3] Op 30 mei 2011 werd bekendgemaakt dat Close II You een comeback maken met behulp van het internet programma "The Come-Back", een programma van V-Academy; de kweekvijver van Veronica.[4] In het programma is te zien hoe de meiden in zes afleveringen van 10 minuten klaar worden gemaakt voor hun grote comeback. De groep krijgt de kans om met de hulp van een styliste, choreograaf en een producer een nieuwe single te maken. En na jaren wachten krijgen de fans eindelijk een nieuwe single van "Close II You". Tijdens de perspresentatie van het format "The Comeback" presenteert Close II You ook hun nieuwe single "Fuel To My Fire"" die ook aan de meiden werd overhandigd door Ruud de Wild. De Wild verraste hen ook nog met een gouden plaat, voor het album Closer uit 1998. Tevens werd er tijdens de presentatie bekendgemaakt dat Nooijen wederom geen deel uitmaakt van de groep. De groep gaat verder met z'n vieren. Nooijen heeft het hoofdstuk "Close II You" afgesloten en zag niets in een comeback, de overige vier meiden accepteren haar keuze en gaan als een kwartet verder.[5] Kort na de release van de single maakte Flissinger bekend niet mee te willen werken aan een vervolg op "Fuel To My Fire".[6] Mede door het feit dat Van de Berg in verwachting is lijkt het sterk dat de groep bij elkaar blijft.

De groep is tegenwoordig nog wel te boeken voor optredens, maar heeft geen plannen om nieuw materiaal uit te brengen of op te nemen.

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

Album(s) met eventuele hitnoteringen in
de Nederlandse Album Top 100
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Closer 29-04-1998 09-05-1998 6 17 Goud

Singles[bewerken]

Single(s) met eventuele hitnoteringen in
de Nederlandse Top 40
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Nice & nasty 1997 02-08-1997 32 3 #18 in de Single Top 100
Baby don't go 1997 13-12-1997 4 14 #4 in de Single Top 100 / Goud
Somebody 1998 04-04-1998 8 8 #8 in de Single Top 100
Hold me now 1998 18-07-1998 tip2 - #32 in de Single Top 100
Friends 1998 28-11-1998 27 7 #26 in de Single Top 100
Fuel to my fire 2011 - #34 in de Single Top 100
Single(s) met hitnoteringen
in de Vlaamse Ultratop 50
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Baby don't go 1997 28-02-1998 39 4

Bezetting[bewerken]

Leden[bewerken]

 • Arlice Beeldsnijder (1996-1997)
 • Marsha van de Berg (1996-2000, 2009, 2011-Heden)
 • Sascha Koninkx (1996-1998, 2000-2003, 2009, 2011-Heden)
 • Nadja Nooijen (1996-2003)
 • Natascha Scheffers (1996-2003, 2009, 2011-Heden)
 • Sally Flissinger (1997-2000, 2009, 2011-Heden)
 • Kelly ter Horst (1998-1999)

Tijdlijn[bewerken]

Referenties[bewerken]

 1. [1]
 2. Baby don't go Close II You rep 17 augustus 2009 , YouTube, nielsflissinger, 21 augustus 2009
 3. Meidengroep Close II You werkt aan comeback, NLpop Blog, 26 april 2011
 4. Terugkeer Close II You te volgen in The Comeback, NU.nl, 30 mei 2011
 5. Comeback ´Close ll You´, Shownieuws, 31 mei 2011
 6. Close II you: niet meer alleen voor de fun, de Megaman, 15 juni 2011