Cocytius antaeus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cocytius antaeus
Cocytius antaeus sjh.JPG
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Lepidoptera (Vlinders)
Familie: Sphingidae (Pijlstaarten)
Geslacht: Cocytius
Soort
Cocytius antaeus
(Dru Drury, 1773)
Afbeeldingen Cocytius antaeus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Cocytius antaeus is een soort in de taxonomische indeling van de Lepidoptera (Vlinders). Het dier komt uit het geslacht Cocytius en behoort tot de familie Sphingidae (Pijlstaarten). Cocytius antaeus werd in 1773 beschreven door Dru Drury.

Kenmerken[bewerken]

De borstkas, de buik en de vleugels van de vlinder zijn bedekt met schubben. De spanwijdte bedraagt liefst 17,5 cm. Het lichaam vertoont aan weerszijden gele vlekken en de achtervleugels hebben een gele basis en grote, doorzichtige vensters. De vlinder gebruikt een roltong om zich te voeden met bloemennectar.[1] Zowel mannetjes als vrouwtjes leven relatief lang (10 tot 30 dagen). Tijdens een vlucht kan de lichaamstemperatuur van de vlinder oplopen tot 40°C. De vlinder onderscheidt zich door zijn snelle, aanhoudende vliegvermogen. De vrouwtjesvlinders leggen doorschijnende groene eieren. De eieren zijn meestal enkelvoudig gelegd. Ei-ontwikkeling varieert sterk, van 3 tot 21 dagen.[1][2]

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze vlindersoort komt voor in de tropische delen van Zuid- en Midden-Amerika, maar ook in Florida in de Verenigde Staten.

De rups en zijn waardplanten[bewerken]

De waardplant is Annona uit de familie Annonaceae.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. a b Pittaway, A. R., The hawkmoths of the western Palaearctic, Harley Books & Natural History Museum, London, 1993 ISBN 0-946589-21-6.
  2. Scoble, Malcolm J., The Lepidoptera: Form, Function and Diversity (2nd edition), Oxford University Press & Natural History Museum, London, 1995 ISBN 0-19-854952-0.