Collectie Bulskampveld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Collectie Bulskampveld in het depot in Zwevezele (2018).

De Collectie Bulskampveld is een verzameling ruraal erfgoed bestaande uit landbouwvoertuigen, landbouwwerktuigen en ambachtelijk gerief grotendeels afkomstig uit West-Vlaanderen. De verzameling stond vroeger beter bekend als het Provinciaal Museum Bulskampveld en was het officiële Landbouw-, ambachten- en karrenmuseum van de Provincie West-Vlaanderen. Het was gelegen in het provinciaal domein Lippensgoed-Bulskampveld in Beernem. Het museum was open van 1982 tot 2016. Sinds 2016 staat de verzameling bekend als Collectie Bulskampveld. Ze bevat ongeveer 8500 objecten. De oudste stukken dateren van 1840; de meest recente van 1980.

Historiek[bewerken | brontekst bewerken]

De vroegere wagenmakerij in het Museum Bulskampveld op het provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld (2001).

In 1971 besloot de Provincie West-Vlaanderen om een wagen- en karrenmuseum op te richten. De provincie vond het een overheidsopdracht om het landelijk en ambachtelijk erfgoed dat definitief verloren dreigde te gaan, te redden en te bewaren.[1] De nadruk van de collectie lag aanvankelijk op het verzamelen van rollend landbouwmateriaal en trekdierengetuig zoals boerenwagens en -karren. De verworven voorwerpen werden overgebracht naar het provinciaal domein Lippensgoed-Bulskampveld in Beernem. In 1976 werden galerijen tegen de bestaande tuinmuren van het gelijknamige kasteel aangebouwd.[2] Daaronder werden heel wat objecten en werktuigen getoond. Uiteindelijk opende in juni 1982 het museum. De collectie werd uitgebreid dankzij de schenking van een omvangrijke verzameling ambachtelijke werktuigen van een lokale aannemer. Die kregen een plaatsje in de kelder van het kasteel Lippensgoed-Bulskampveld.

De verzameling groeide via aankoop en schenkingen aan met ploegen, eggen, hondenkarren, dorsmachines, boomezels… Gezien de collectiefocus was er in het museum veel aandacht voor het ambacht van wagenmaker. Op het domein werd een wagenmakerij ingericht waar regelmatig demonstraties plaatsvonden. In de jaren 2000 maakten de kelders en de rest van het kasteel Lippensgoed-Bulskampveld plaats voor een natuureducatief- en streekbezoekerscentrum. Het ambachtelijk materiaal werd gestockeerd op de zolder van het kasteel en de bijgebouwen. Daar waren ze niet meer voor het publiek toegankelijk.

In het kader van de overdracht van bevoegdheden van de Provincie West-Vlaanderen naar de Vlaamse Overheid na de Vlaamse verkiezingen in 2014 verhuisde de volledige collectie in 2015-2016 van het domein Lippensgoed-Bulskampveld naar een opslagruimte in Zwevezele.

Huidige werking[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds de opheffing van het museum in 2016 is de collectie niet meer publiek toegankelijk. Een zeer ruime selectie is digitaal ontsloten via Erfgoedinzicht.

De huidige werking van de collectie richt zich naar behoud en beheer, onderzoek en ontsluiting. Op aanvraag kan de collectie bezocht worden. De collectie staat open voor bruiklenen voor educatieve doeleinden en tentoonstellingen van andere organisaties of musea. Jaarlijks wordt er vanuit de collectie een bepaald thema met bijhorende objecten uitgelicht. Zo is er al aandacht geweest voor het ambacht van het lattenklieven (2019), voor de herders en de schapenteelt in de Zwinstreek (2020) en het vakmanschap van de wagenmaker (2021).

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Devliegher L., Landelijk en ambachtelijk leven. Het provinciaal museum van het Bulskampveld te Beernem, Brugge, 1992; 2de uitg. 1995; 3de uitg. 1998.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Van Acker R. (2000), Bezoekersgids Landbouw-, Ambachten- en Karrenmuseum. Provinciaal Museum Bulskampveld Beernem. Provincie West-Vlaanderen, Brugge.
  2. Devliegher, L. (1998), Landelijk en ambachtelijk leven. Het provinciaal museum van het Bulskampveld te Beernem. Provincie West-Vlaanderen, Brugge.