Ambacht (handwerk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Metselaar op ets van Jan Luyken.

Een ambacht is handwerk dat wordt aangeleerd om een beroep mee uit te oefenen. Het ambacht heeft met de industrie gemeen, dat beide zich richten op de productie en verwerking van materiële goederen of waren. Ook in het ambacht kan een zekere graad van mechanisering en automatisering tegenwoordig niet ontbreken. De industrie onderscheidt zich echter door de combinatie van het fabrieksmatige en grootschaligheid.

Algemeen[bewerken]

De ambachten kunnen worden onderverdeeld in:

In de tijd van de gilden werd een ambacht in de praktijk geleerd. De leerling die de basisvaardigheden beheerste, werd gezel genoemd; na het afleggen van de meesterproef was de ambachtsman meester. Je kon ook keurmeester worden dan kon je beslissen wie meester werd. In de 19e eeuw werden in Nederland de eerste ambachtsscholen gesticht. Dit type onderwijs is inmiddels onderdeel van het vmbo.

Ambachtsbranches[bewerken]

Slagers aan het werk.
Werkplaats van vioolbouwer.
Kapper aan het werk.
Demonstratie van een smid.
Schoenreparatie.
Houtbewerking.

Samenwerking van ambachtslieden online[bewerken]

Sinds 2013 biedt het online platform van David Reader een samenwerkingsmogelijkheid voor ambachtslieden in Nederland. Op David Reader hebben Nederlandse ambachtslieden de mogelijkheid om zelf een persoonlijk profiel aan te maken en te vertellen over hun ambacht. David Reader zelf is een Nederlandse journalist die zich inzet voor de herwaardering van het Nederlandse ambacht en de ambachtscultuur.

Hoofdbedrijfschap Ambachten[bewerken]

In Nederland is er het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA). Deze heeft als opdracht de sociaal-economische ontwikkeling in de aangesloten branches te bevorderen, zodat deze een positieve bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van de samenleving als geheel. HBA zet o.a zich in voor vakopleidingen, behoorlijke bedrijfsvoering en voor de ambachtseconomie als geheel zie www.hba.nl

Zie ook[bewerken]