Cool Runnings

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cool Runnings
Regie Jon Turteltaub
Producent Dawn Steel
Susan Landau
Jeffrey Bydalek
Scenario Lynn Siefert
Tommy Swerdlow
Micheal Goldberg
Muziek Hans Zimmer
Cinematografie Phedon Papamichael
Distributie Buena Vista Pictures
Walt Disney Pictures
Première 13 oktober 1993 (Verenigde Staten)
14 april 1994 (Nederland)
Genre Komedie, sportfilm
Speelduur 97 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Cool Runnings is een Amerikaanse komische film uit 1993.

De film is losjes gebaseerd op de deelname van een Jamaicaans bobsleeteam aan de Olympische Spelen van 1988 in Calgary (zie Jamaica op de Olympische Winterspelen 1988).[1][2]

Het Olympisch Comité stond hier versteld van, omdat het in warme landen vaak niet mogelijk is om wintersporten te beoefenen. De karakters en gebeurtenissen in de film zijn grotendeels fictief. Wel zijn er enkele fragmenten van de daadwerkelijk gereden races uit 1988 in de film verwerkt.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Derice is een Jamaicaanse sprinter die meedoet aan de kwalificatieronde voor de Olympische Spelen. Zo hoopt hij in de voetsporen van zijn vader te treden, die ooit goud won. Door een ongelukkig voorval tijdens de beslissende sprint, kan hij echter niet meedoen aan de Olympische Spelen. Wanneer Derice om een herkansing gaat vragen ziet hij een foto hangen van zijn vader met een bobsleeër. Zo komt hij op het idee om te bobsleeën en zo toch nog te kunnen deelnemen aan de Winterspelen. Samen met zijn vriend Sanka, die elk jaar meedoet aan de zeepkistraces, zoekt hij de bobsleeër op om hun coach te worden. Na hem overgehaald te hebben vragen ze nog twee sprinters voor het team. Zo kunnen ze dan eindelijk naar Calgary, Canada, waar de winterspelen van 1988 plaatsvinden. Hier worden ze nogal koeltjes onthaald door het Oost-Duitse team en vooral de coach krijgt het zwaar te verduren doordat hij in zijn jaren als sleeër een keer heeft valsgespeeld. Ondanks de unieke uitdagingen die het Jamaicaans bobsleeteam tegenkomt, slagen ze er toch in het respect af te dwingen van de bobsleewereld.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Candy, John John Candy Irving 'Irv' Blitzer
Robinson, Leon Leon Robinson Derice Bannock
Doug, Doug E. Doug E. Doug Sanka Coffie
Yoba, Malik Malik Yoba Yul Brenner
Lewis, Rawle D. Rawle D. Lewis Junior Bevil

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Cool Runnings (soundtrack) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De originele filmmuziek werd gecomponeerd door Hans Zimmer. Naast deze muziek werd er ook veel reggae muziek gebruikt in de film. Deze nummers werden samen met de filmmuziek uitgebracht op een soundtrackalbum door Columbia Records.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (en) Galbraith, Jane, "From Real Life to Screen Proved Tough Sledding : Movies: Despite being dropped by Columbia and two directors, 'Cool Runnings,' the film about Jamaican bobsledders, makes it across the finish line.", LA-Times, 30 september 1993. Geraadpleegd op 17 januari 2020.
  2. (en) Pucin, Diana, "Jamaican Bobsledders: A Cool Running theme", LA-Times, 14 februari 2002. Geraadpleegd op 17 januari 2020.