Copa del Rey Juvenil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Copa del Rey Juvenil is een Spaans voetbalbekertoernooi. De teams die aan dit toernooi deelnemen worden aangeduid als Juvenil A en omvatten spelers van 18 jaar of jonger. De Copa del Rey Juvenil wordt sinds 1951 georganiseerd door de Spaanse voetbalbond RFEF en het is de tegenhanger voor jeugdteams van de Copa del Rey.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Copa del Rey Juvenil werd voor het eerst gespeeld in 1951. Destijds heette het toernooi nog Copa de (Su Excelencia) Generalísimo naar militair dictator Francisco Franco. Met het aantreden van koning Juan Carlos in 1976 veranderde de naam in Copa de Su Majestad El Rey Don Juan Carlos I, kortweg Copa del Rey. FC Barcelona is met zeventien titels de succesvolste club in de Copa del Rey Juvenil.

Opzet[bewerken | brontekst bewerken]

De Copa del Rey Juvenil wordt sinds 1995 een week na de Copa de Campeones, het toernooi tussen de regionale jeugdkampioenen, gehouden. De nummers één en twee van elk van de zeven regionale groepen van de División de Honor, de hoogste Spaanse jeugdcompetitie, nemen deel aan de Copa del Rey Juvenil. Het toernooi wordt gespeeld via een knockout-opzet, waarbij in iedere ronde twee teams uit en thuis tegen elkaar spelen. De finale omvat één wedstrijd op neutraal terrein.

Overzicht winnaars[bewerken | brontekst bewerken]