Crayenest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Crayenest, ook wel Kraijenest, is een voormalige buurtschap in de gemeente Heemstede en was gelegen tussen het centrum van het dorp en de gronden van de Haarlemmerhout.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De gronden rond Crayenest werden in de 15e eeuw geëxploiteerd door het Grote of Sint Elisabeths Gasthuis dat was gevestigd aan de Botermarkt en na de Stadsbrand van Haarlem in 1576 gevestigd aan de Stadsbuitensingel, aan het gedeelte dat nu de Gasthuissingel wordt genoemd, in Haarlem.

De gronden werden op 5 april 1461 door hertog Filips de Goede verpacht. De overdrachtsakte werd op 12 oktober bevestigd door Heer Jan van Heemstede. Door de verpachting aan boeren, en aan blekers vanaf eind 16e eeuw, leverden deze afgezande gronden als bouw- en weilanden geld op, deze gelden kwamen ten goede aan de regenten van het ziekenhuis. Omstreeks 1465 werd de gelijknamige zandvaart Craijenestervaart gegraven. Deze vaart werd aanvankelijk Gasthuisvaart genoemd.

In 1801 vroegen de regenten van het Gasthuis de municipaliteit Haarlem om het onderhoud van de vaart en van enige wegen en bruggen voor rekening van het stadsbestuur te nemen. Op 24 september 1908 werd pas besloten dat onderhoud van onder andere de Craaijenestervaart aan de gemeente Heemstede werd overgedragen. Sinds de annexatie van 1927 vormt de vaart ten dele de grens tussen Haarlem en Heemstede.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De naamgeving van de voormalige buurtschap en de vaart valt terug te voeren op Crayenhorst en de Kraaienhorstergracht of Crayenhorstergracht.