De annunciatie (Leonardo da Vinci)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De annunciatie
De annunciatie
Kunstenaar Leonardo da Vinci
Jaar ca. 1472
Ontstaan in Florence
Stijl hoogrenaissance
Techniek tempera en olieverf op paneel (populier)
Afmetingen 98 × 217 cm
Museum Uffizi, Florence
Inventarisnummer 1890 n. 1618
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De annunciatie is een van de vroegste werken van Leonardo da Vinci. Hij maakte het rond 1472 toen hij in het atelier van zijn leermeester Andrea del Verrocchio werkte, mogelijk in samenwerking met andere leerlingen van Verrocchio. Het behoort tot de collectie van de Uffizi in Florence.

Het schilderij toont de aankondiging van de geboorte van Jezus aan Maria door de aartsengel Gabriël. Het tafereel speelt zich af in een tuin van een villa in Florence. De Engel houdt een Madonnalelie vast, symbool van Maria's maagdelijkheid en van de stad Florence. Waarschijnlijk heeft Leonardo de vleugels gekopieerd van een vliegende vogel, en zijn deze verlengd door een andere kunstenaar.

Studietekening en details[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Marani, Pietro C. (1992): Leonardo da Vinci. Complete catalogus van het geschilderde werk, Amsterdam: Meulenhoff. Vertaling uit het Italiaans van Leonardo. Catalogo completo dei dipinti (1989), Florence: Cantini Editore.
  • Pedretti, Carlo (1973): Leonardo. A Study in Chronology and Style, Londen: Thames and Hudson (herdruk uit 1982, New York: Johnson Reprint Corporation)
  • Zöllner, Frank (2006): Leonardo da Vinci. Schilderijen, Kerkdriel: Librero. Vertaling uit het Duits van Leonardo da Vinci. Sämtliche Gemälde (2004), Keulen: Taschen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Annunciation by Leonardo da Vinci (Uffizi, 1618) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.