Denemarken op het Eurovisiesongfestival 2020

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eurovisiesongfestival 2020
Land Vlag van Denemarken Denemarken
Nationale selectie
Selectieproces Dansk Melodi Grand Prix 2020
Datum 7 maart 2020
Artiest Ben & Tan
Lied Yes

Denemarken zou deelnemen aan het Eurovisiesongfestival 2020 in Rotterdam, Nederland. Het zou de 49ste deelname van het land aan het Eurovisiesongfestival geweest zijn. DR was verantwoordelijk voor de Deense bijdrage voor de editie van 2020.

Selectieprocedure[bewerken | brontekst bewerken]

Reeds op 25 mei 2019 gaf de Deense openbare omroep aan ook te zullen deelnemen aan de 65ste editie van het muziekfestival. Net zoals de voorbije jaren werd de Deense vertegenwoordiger voor het Eurovisiesongfestival ook dit jaar weer gekozen via Dansk Melodi Grand Prix. Van 2 oktober tot 1 november 2019 kregen artiesten de kans om een lied in te zenden, waarna een vakjury onder alle kandidaten vijf finaletickets uitdeelde. Negen andere artiesten mochten deelnemen aan een preselectie op radiostadion P4. Er waren drie voorrondes met telkens drie artiesten uit Zuid-, Oost- en Noord-Denemarken. De winnaar van elke voorronde kreeg een ticket voor de finale. Daarnast reikte een vakjury nog twee wildcards uit voor artiesten die niet geselecteerd waren. De finale zou aldus tien acts tellen.

Dansk Melodi Grand Prix 2020 vond plaats op zaterdag 7 maart 2020 in de Royal Arena in Kopenhagen. De show werd gepresenteerd door Hella Joof en Rasmus Bjerg. Voor het eerst sedert 1999 werden de artiesten begeleid door een orkest. In een eerste fase stemden zowel een vakjury als het grote publiek op hun favoriete act. De top drie ging door naar de superfinale, waarin televoters en vakjury opnieuw mochten stemmen. Uiteindelijk gingen Ben & Tan met de zegepalm aan de haal.

Dansk Melodi Grand Prix 2020 werd achter gesloten deuren gehouden vanwege het Deense nationale verbod op massa-evenementen ten gevolge van de COVID-19-pandemie.

Dansk Melodi Grand Prix 2020[bewerken | brontekst bewerken]

Volgorde Artiest Lied
1 Isam Bachiri Bølger
2 Ben & Tan Yes
3 Maja & De Sarte Sjæle Den eneste goth I Vejle
4 Benjamin Kissi Faith
5 Emil Ville ønske jeg havde kendt dig
6 Sys Bjerre Honestly
7 Jamie Talbot Bye bye heaven
8 Sander Sanchez Screens
9 Kenny Duerlund Forget it all
10 Jasmin Rose feat. RoxorLoops Human

Superfinale

Plaats Artiest Lied Stemmen
1 Ben & Tan Yes 61 %
2 Sander Sanchez Screens 20 %
3 Emil Ville ønske jeg havde kendt dig 19 %

In Rotterdam[bewerken | brontekst bewerken]

Denemarken zou aantreden in de tweede halve finale op donderdag 14 mei. Het Eurovisiesongfestival 2020 werd evenwel geannuleerd vanwege de COVID-19-pandemie. De Deense omroep besloot om in 2021 opnieuw een Dansk Melodi Grand Prix te organiseren, waarmee Ben & Tan hun recht om Denemarken te vertegenwoordigen op het festival verloren.