Derk Meedema

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Derk Meedema
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Geboren Wittewierum, 29 juni 1914
Overleden Delfzijl, 22 november 1998
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Derk Meedema (Wittewierum, 29 juni 1914Delfzijl, 22 november 1998), is een Nederlands kunstschilder van veelal landschappen, stillevens en portretten. Pseudoniem: "v.d. Heide"

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Derk Meedema, Zelfportret
Derk Meedema, Zelfportret
Derk Meedema, Zelfportret jongere jaren
Derk Meedema, Zelfportret jongere jaren

Derk Meedema is geboren in de gemeente Ten Boer (Wittewierum). Beide ouders kwamen uit een ondernemersgezin. Familie aan vaderskant bestonden uit winkeliers, familie aan moederskant bezaten een café in Woltersum. Derk voelde in eerste instantie niets voor het ondernemerschap en meldde zich, enigszins tegen zijn wil van zijn ouders, aan bij de kunstacademie. Tijdens het doorlopen van de kunstacademie Minerva te Groningen, was hij leerling van Jan Altink en andere leden van het kunstenaarscollectief de Ploeg (Cornelis Pieter de Wit en Arnold Willem Kort).

Derk Meedema heeft in allerlei kunststromingen geschilderd, waaronder impressionisme en expressionisme. Het realisme en naturalisme genoten echter zijn voorkeur. Hij schilderde voornamelijk met olieverf op linnendoek of paneel. Af en toe maakte hij ook aquarellen en tekeningen. Zijn werken bestaan hoofdzakelijk uit landschappen, stillevens en portretten. De werkzame periode lag veelal tussen 1930 en 1990. Hij had hij atelier aan huis en was achtereenvolgens woonachtig in: Wittewierum, Woltersum, Groningen, Haren en Appingedam.

In de beginjaren van 1960 heeft hij korte tijd een uitstap gemaakt naar het ondernemerschap en was hij ca. 3 à 4 jaren uitbater van het hotel/café aan de Turfsingel nr 6. te Groningen, destijds "de Ebbingebrug", momenteel is dit etablissement "de Toeter" genaamd. Gedurende deze "horecaperiode", heeft hij echter niet geheel stilgezeten als zijnde kunstenaar, al zij het dat hij zijn werken beperkte tot schetsen en tekeningen. Onderwerp van zijn werken uit die tijd, waren de gasten in het café. Zo was Tom Manders (Dorus) eens te gast en is door Derk vereeuwigd. In de horeca maakte Derk kennis met het biljarten, wat in zijn latere jaren (naast tuinieren in de moestuin en sigaren roken), zou uitgroeien tot één van zijn grootste hobby's. Ondanks dat de jaren in Groningen een enerverende periode waren geweest, bleek het kunstenaarschap toch de overhand te hebben en verkochten Derk en zijn vrouw het hotel/café. Ze verhuisden met het gezin naar Haren (Gr.) waar hij wederom een atelier kon inrichten en hij zich weer volledig kon toeleggen op het kunstschilderen.

Meedema is op 21 oktober 1939 in het huwelijk getreden met Jantien (Jantje) Wieringa uit Eelde. Ze kregen 2 dochters waarvan 1 dochter (Anna Greving-Meedema) ook schilderde, ze schilderde onder haar meisjesnaam maar hanteerde soms de kunstenaarsnaam "Anna Kobolsky". Derk Meedema signeerde zijn werken met "Meedema" maar gebruikte ook regelmatig het pseudoniem "v.d. Heide". Vooral landschappen werden vaak voorzien van de signatuur "v.d. Heide", af en toe signeerde hij winterlandschappen met pseudoniem J. de Winther.[bron?]

Derk Meedema heeft tot op hoge leeftijd nog geschilderd.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Bescheiden als Derk Meedema was[bron?], heeft hij nooit geëxposeerd. De werken zijn vanuit zijn atelier, kunsthandels in Westerbork en Groningen verkocht. Veel van zijn werk is in privé bezit.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Pieter A. Scheen, (Uitgave 1969-1970), Lexicon Nederlandse beeldende kunstenaars 1750-1950

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Derk Meedema van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.