Diakonessenhuis (Utrecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Diakonessenhuis
Diakonessenhuis aan de Bosboomstraat 1
Plaats Utrecht
Land Nederland
Coördinaten 52° 5′ NB, 5° 8′ OL
Basisgegevens
Gesticht in 1844
Website www.diakonessenhuis.nl
Kenmerken
Type algemeen ziekenhuis
Detailkaart
Diakonessenhuis (Utrecht)
Diakonessenhuis
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Het Diakonessenhuis is een Nederlands ziekenhuis in de provincie Utrecht. Het ziekenhuis heeft drie vestigingen; in Utrecht, Zeist en Doorn.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Diakonessenhuis Utrecht is het oudste ziekenhuis in Nederland. Het werd opgericht in 1844 toen hoogleraar Bernardus Franciscus Suerman de medische behandeling van de patiënten op zich nam. Daarnaast gaf hij de diaconessen les aan het bed. De diaconessen begonnen in een huurhuis aan de Springweg. Later werden de werkzaamheden verplaatst naar een groter pand aan de zuidelijke Oudegracht tussen de huidige Diaconessen- en Bijlhouwerstraat (dit stuk heette tussen 1890 en 1917 Achter de Twijnstraat).[1][2] Rond 1930 ging het Diakonessenhuis verder aan de (latere) Bosboomstraat in Utrecht. In augustus 1997 is de laatste diacones uit het huis vertrokken. De oud-diaconessen hebben zich verenigd in de Diakonessenkring. Op de 1e Algemene Begraafplaats Soestbergen (vak 5) aan de Gansstraat en 3e Algemene Begraafplaats Tolsteeg aan de Opaalweg ligt een diaconessengraf voor de diaconessen van het Diakonessenhuis. Hier liggen verschillende diaconessen begraven.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

M. van Lieburg - "Met het beste wat men heeft en kent" De geschiedenis van het Diakonessenhuis Utrecht 1844-1999 (Kampen, 2000)

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • De diakonessen zijn verenigd in de Diakonessenkring, bestaande uit 26 diakonessen. In 2009 vierde de Diakonessenkring het 165ste jaarfeest[3]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]