Dikkopjes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dikkopjes
Thymelicus lineola-03 (xndr).jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Lepidoptera (Vlinders)
Familie
Hesperiidae (Dikkopjes)
Latreille, 1809
Afbeeldingen Dikkopjes op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Dikkopjes op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Dikkopjes (Hesperiidae) zijn een vlinderfamilie uit de orde van de vlinders (Lepidoptera). De indeling van de taxonomie staat niet geheel vast. Soms worden ze als de enige familie in de superfamilie Hesperioidea gezien, soms als één van de families in de superfamilie Papilionoidea. Er bestaan over de hele wereld ongeveer 4000 soorten dikkopjes, waarvan de meeste in Zuid-Amerika voorkomen, de bakermat van het dikkopje; in Europa zijn maar ongeveer 40 soorten van deze vlinderfamilie waargenomen. In België komen 15 soorten voor.

Kenmerken[bewerken]

Ze bezitten stevige antennes met verdikte uiteinden. Speciaal aan die antennes is dat die uiteinden geknikt op de steel staan. Het dikkopje dankt zijn naam uiteraard aan de dikke kop, net zoals de kikkervisjes die ook wel eens dikkopje genoemd worden. In de kop bevindt zich de roltong, die in vergelijking met andere vlinderfamilies erg lang is. De meeste dikkopjes hebben in verhouding met hun zware lichaam vrij kleine vleugels, maar er zijn uitzonderingen: in de tropen komen soorten voor die een spanwijdte van wel 80 mm bereiken. Anatomisch gezien lijkt het dikkopje veel op de lichtmotten. Dat komt ook tot uiting in de nervatuur en de vorm van het rupsenlichaam. De rupsen zijn onbehaard en maken van bladeren en zelfgesponnen zijdedraad een beschermend omhulsel, dat ze alleen verlaten om te eten. De eitjes hebben ovale of bolle vormen. De meeste soorten zijn bruin met witte of oranje vlekken, terwijl sommigen fel gekleurd zijn.

Leefwijze[bewerken]

Deze familie wordt tot de dagvlinders gerekend, onder meer omdat ze overdag actief zijn.

Voortplanting[bewerken]

De eieren worden een voor een afgezet op waardplanten. De rupsen die uitkomen zijn herbivoor en nachtactief

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze familie komt wereldwijd voor in open begroeiingen, zoals akkers en graslanden, uitgezonderd in Nieuw-Zeeland.

Verdediging[bewerken]

De rupsen schieten hun uitwerpselen tot 1,5 meter ver weg. Dit is uit zelfverdediging, om natuurlijke vijanden om de tuin te leiden. Deze ruiken de uitwerpselen wel, maar kunnen de rups niet lokaliseren.

Onderfamilie[bewerken]

Coeliadinae - Euschemoninae - Eudaminae - Hesperiinae - Heteropterinae - Pyrginae - Pyrrhopyginae - Trapezitinae

Geslachten[bewerken]

Foto's[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  • David Burnie (2001) - Animals, Dorling Kindersley Limited, London. ISBN 90-18-01564-4 (naar het Nederlands vertaald door Jaap Bouwman en Henk J. Nieuwenkamp).