Divorce

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de aflevering van Law & Order, zie Divorce (Law & Order).
Divorce
Genre Drama
Speelduur 42 minuten
Bedenker Linda de Mol
Hoofdrollen Jeroen Spitzenberger
Chantal Janzen
Waldemar Torenstra
Katja Herbers
Dirk Zeelenberg
Carly Wijs
Regie Will Koopman
Vincent Schuurman
Adriënne Wurpel
Idse Grotenhuis
Scenario Haye van der Heyden
Jacqueline Eskamp
Muziek Our HouseMadness
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Productie
Producent John de Mol
Uitvoerend producent Sandra van der Oest
Productiebedrijf Talpa Fictie
Uitzendingen
Start 16 december 2012
Afleveringen 37
Seizoenen 3
Zender RTL 4
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Divorce (werktitel Haarlemse mannen) is een Nederlandse dramaserie over het leven van drie – aanstaande – gescheiden mannen die samenwonen in een luxe villa. De serie, die zich afspeelt in Haarlem, is bedacht en ontwikkeld door Linda de Mol als de officieuze mannelijke tegenhanger van Gooische Vrouwen. Het eerste seizoen werd vanaf 16 december 2012 uitgezonden door RTL 4.

Productie[bewerken]

Ontwikkeling[bewerken]

De Mol kreeg het idee voor de serie tijdens de laatste draaidagen van Gooische Vrouwen, toen er opnamen werden gemaakt in een tijdelijk gehuurde villa waar op dat moment drie gescheiden mannen woonden. Ten behoeve van de ontwikkeling van Divorce sprak De Mol met zowel gescheiden als getrouwde mannen.[1] De serie was aanvankelijk bedoeld voor Nederland 3 en er kon door een ontwikkelingsbudget van hen een pilotaflevering worden geschoten.[2] Will Koopman werd aangetrokken als regisseuse.[3] Uiteindelijk werd de serie niet door de Publieke Omroep, maar door RTL 4 gekocht.[4]

Nadat Nederland 3 de productie niet wilde hebben, was het de bedoeling om er een spin-off van Gooische Vrouwen van te maken. Verscheidene Gooische Vrouwen-acteurs werden benaderd voor een rol in de serie, onder wie Peter Paul Muller als Martin Morero. De schrijvers besloten niettemin om van het idee van een spin-off af te stappen, maar aangezien Talpa en Muller enthousiast waren over het personage Martin besloten ze hem zijn eigen show Villa Morero te geven. Voor Divorce werden drie nieuwe personages ontwikkeld die alle drie gebaseerd zijn op een personage uit Gooische Vrouwen.

De opnamen van het eerste seizoen van Divorce vonden plaats van april tot en met september 2012. Nog voordat de tweede aflevering uitgezonden was waren de zes hoofdrolspelers al gepolst voor een tweede seizoen.[5] Op 17 februari 2013 werd door Erland Galjaard bevestigd dat er een tweede seizoen komt, maar dat ze toen nog aan het onderhandelen zijn over wanneer en wat de inhoud van de tweede seizoen precies moet zijn.[6] Chantal Janzen zou mogelijk niet te zien zijn in het tweede seizoen, dit doordat ze de draaidagen moeilijk kan combineren met haar theaterwerkzaamheden.[7] Door de mogelijk vertrek van Janzen is er plek vrij gekomen voor een nieuwe vrouw. Katja Römer-Schuurman die in de laatste afleveringen van het eerste seizoen de rol van Leona vertolkt is in onderhandeling om gepromoot te worden tot een vaste castlid voor het tweede seizoen.[8]Römer-Schuurman kreeg uiteindelijk geen vaste rol, omdat ze geen tijd had voor opnames. Ze kwam slechts voor 1 aflevering terug, daarna werd haar rol uit de serie geschreven. De Mol keerde wel terug als cardiologe Desiree Severijn voor het tweede seizoen.[9] Het tweede seizoen werd uiteindelijk opgenomen van juni tot en met december 2013.

De acteurs zijn inmiddels ook geoptioneerd voor een derde seizoen.[10] Nog voordat het tweede seizoen was uitgezonden is er door RTL groen licht gegeven voor het derde seizoen, waarvan de opnames in april 2014 begonnen zijn.[11] Op 20 maart werd door acteurs Zeelenberg en Wijs bekend gemaakt dat er een vierde seizoen komt. De opnames beginnen in april 2015.[12]

Crew[bewerken]

Het eerste seizoen stond onder leiding van Will Koopman die zeven van de dertien aflevering regisseerde. Vincent Schuurman deed de overige zes. Vanaf het tweede seizoen nam Schuurman de leiding over en regisseerde zelf grotendeels van het seizoen. In het derde seizoen kreeg Schuurman hulp van Adriënne Wurpel die de regie voor drie afleveringen op zich nam. Voor het derde seizoen keerde Koopman terug als regisseur voor twee afleveringen en twee samen met Schuurman. Idse Grotenhuis tekende voor het derde seizoen voor vier afleveringen.

De serie werd bedacht en ontwikkeld door Linda de Mol en Koopman. De eerste aflevering werd dan ook geschreven voor De Mol zelf samen met Dag Neijzen en Lex Wertwijn. Neijzen bleef daarna nog voor twee afleveringen co-schrijver en was daarna nog actief als script editor. De rest van de afleveringen zijn geschreven door Haye van der Heyden en Jacqueline Epskamp.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Boudewijn is een ,makelaar, charmante player met een makkelijke babbel en is populair bij de vrouwen. Als hij voor de zoveelste keer vreemd gaat, wijst zijn vrouw Sophie hem de deur. Zij blijft met hun twee kinderen, Bas en Bart, in hun huis wonen. Daarnaast is er Joris. Joris heeft al sinds de middelbare school een relatie met Joyce. Maar een kindje krijgen lukt niet, ondanks vele IVF-pogingen. Door die hormoonbehandelingen is Joyce veranderd en wil Joris niet verder met haar. En dan heb je ook nog David. Een gezellige, kleine enthousiaste knuffelbeer. Zijn vrouw Tamar en hij gaan echter scheiden, want Tamar is teleurgesteld in David. De kinderen, Naomi en Sam, blijven bij Tamar wonen.

De drie mannen besluiten met z'n drieën in een luxe villa te gaan wonen, waaruit een hechte vriendschap ontstaat. De serie draait ook om de individuele scheidingen, de drie vrouwen, de emoties, de ruzies, de kinderen, het geld en de rest van wat er bij een scheiding komt kijken. Ook mannenvriendschap staat centraal. Mannen die aan een half woord genoeg hebben om elkaar te begrijpen, die elkaar de ruimte geven, maar die elkaar als het nodig is ook grondig de waarheid vertellen.

Afleveringen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van afleveringen van Divorce voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage Opmerking
Jeroen Spitzenberger Boudewijn Schaeffer Hoofdrol
Chantal Janzen Sophie Schaeffer-Bax Hoofdrol
Waldemar Torenstra Joris Hulskamp Hoofdrol
Katja Herbers Joyce Waanders Hoofdrol
Dirk Zeelenberg David Mendelbaum Hoofdrol
Carly Wijs Tamar Mendelbaum Hoofdrol
Jibbe Buitenhuis Bas Schaeffer
Maurits de Kroon Bart Schaeffer
Kaan Bozkurt Sam Mendelbaum
Naomi van Es Naomi Mendelbaum
Linda de Mol Desiree Severijn
Trudy de Jong Hetty Hulskamp
Joop Keesmaat Aart Bax
Katja Römer-Schuurman Leona Heijdekoper
Fedja van Huêt Pieter Schaeffer
Elisa Beuger Simone Duijvenaars

Internationaal[bewerken]

De serie is verkocht aan Duitsland en wordt daar sinds 15 januari 2015 onder de naam Männer! – Alles auf Anfang uitgezonden. De hoofdrollen zijn voor Hans-Jochen Wagner, Christoph Letkowski, Andreas Pietschmann, Katharina Müller-Elmau, Luise Bähr en Eva-Maria Grein von Friedl.

Ontvangst[bewerken]

Kijkcijfers[bewerken]

Seizoen Tijd Afl. Kijkers
(in milj.)
2012-2013 Zondag 21.30 13 1,84
2013-2014 Zondag 21.00
Zondag 21.30 (v.a. 20 april)
Zondag 21:40 (4 mei)
12 1,96
2014-2015 Zondag 21.00
Zondag 21:30 (v.a. 15 maart)
12 1,97

Externe link[bewerken]

Trivia[bewerken]

 • Tijdens de vijfde aflevering van seizoen 3, komt een enveloppe in beeld met het adres van David erop. Hier wordt zijn achternaam gespeld als Mändelbaum, in plaats van Mendelbaum.
Bronnen, noten en/of referenties
 1. Linda de Mol: Zelfde vibe Divorce als Gooische Vrouwen, Zappen.blog.nl, 1 december 2012.
 2. Linda de Mol druk met Nederland 3-comedy Divorce, Zappen.blog.nl, 20 april 2010.
 3. Will Koopman maakt dramaserie over Haarlemse mannen, Zappen.blog.nl, 7 augustus 2011.
 4. Talpa ontwikkelt drama voor RTL over gescheiden mannen, Zappen.blog.nl, 5 oktober 2011.
 5. Cast Divorce a gepolst voor tweede seizoen, RTL Boulevard, 20 december 2012.
 6. RTL bevestigt tweede seizoen hitserie Divorce, Zappen, 17 februari 2013.
 7. Chantal Janzen mogelijk niet in tweede seizoen Divorce, Zappen, 18 februari 2013.
 8. Katja Römer-Schuurman gepolst voor 2e seizoen Divorce, Zappen, 21 februari 2013.
 9. Linda de Mol vereerd met tweede seizoen Divorce, RTL Boulevard, 4 maart 2013.
 10. Divorce-acteurs al in optie voor seizoen drie, Mediacourant, 3 januari 2014.
 11. Chantal Janzen bevestigt derde seizoen Divorce, Mediacourant, 25 februari 2014.
 12. Vierde seizoen voor Divorce, RTL Boulevard, 20 maart 2015.