Domweg gelukkig, in de Dapperstraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Domweg gelukkig, in de Dapperstraat
Auteur(s) C.J. Aarts en M.C. van Etten (red.)
Kaftontwerper Eric Prinsen, Venlo
Land Nederland
Taal Nederlands
Genre Bloemlezing
Uitgever Bert Bakker
Uitgegeven 1990
Pagina's 295
Grootte en
gewicht
0
ISBN 90-351-2237-2
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Pand in de Dapperstraat met het gedicht van J.C. Bloem erop

De bundel Domweg gelukkig, in de Dapperstraat van de redacteuren C.J. Aarts en M.C. van Etten, waarvan de eerste druk in 1990 verscheen, bevat een beknopt overzicht van de Nederlandstalige dichtkunst van de elfde eeuw tot en met 1988 en is vernoemd naar het gelijknamige gedicht van J.C. Bloem uit 1945.

Samenstelling[bewerken | brontekst bewerken]

De redactie kreeg een contract waarin stond dat zij een bloemlezing moest samenstellen van de bekendste gedichten uit de Nederlandse literatuur. Smaak deed dus niet ter zake. Aarts en Van Etten zijn daarom uitgegaan van de 125 gedichten die het vaakst voorkwamen in schoolboeken en bloemlezingen.

Daarnaast vroegen zij in hun eigen netwerk welke verzen waren blijven hangen bij de mensen. Tevens hielden zij tijdens de tiende Nacht van de Poëzie in Utrecht een enquête. Daaruit volgden de andere gedichten.

Kinderverzen en liedjes zijn niet talrijk vertegenwoordigd in de bundel, maar poëzie die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het geheim werd geschreven heeft wel een duidelijke plaats gekregen.

Net als in veel andere bloemlezingen konden lange gedichten, zoals Herman Gorters Mei, niet integraal worden opgenomen. Om toch een goed beeld van de Nederlandstalige poëzie te geven besloten Aarts en Van Etten dan in ieder geval plaats in te ruimen voor de bekendste fragmenten van zulke gedichten.

Gedichten van Gerard Reve ontbreken, omdat hij categorisch toestemming weigerde voor opname ervan in bloemlezingen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]