Eamonn Darcy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Eamonn Darcy
Persoonlijke informatie
Nationaliteit Vlag van Ierland Ierland
Lengte 1,85 m
Carrière
Sport Golf
Profdebuut 1968
Overwinningen
Europese PGA Tour 4
Portaal  Portaalicoon   Golf

Eamonn Darcy (Delgany, 7 augustus 1952) is een Iers golfprofessional.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Darcy werd in 1968 professional en speelde op de Europese PGA Tour vanaf de oprichting daarvan. In 1975 werd hij 2de achter Arnold Palmer bij het Brits PGA Kampioenschap op Royal St George's Golf Club, mede waardoor hij 3de werd op de Order of Merit. In 1976 eindigde hij weer op de tweede plaats, nu na play-off tegen Gary Player en Neil Coles.

Darcy was een vaste verschijning op de Tour, maar haalde niet het niveau van de 'Grote 5', die in die jaren opkwamen: Severiano Ballesteros, Nick Faldo, Bernhard Langer, Sandy Lyle en Ian Woosnam. Hij won vier toernooien en stond eind 1976 op de tweede plaats van de Order of Merit. In totaal zou hij negen keer in de top-20 komen.

Darcy nam, net als landgenoot Des Smyth, nooit aan de Majors buiten Groot-Brittannië deel, maar op het Brits Open eindigde hij in 1991 op de vijfde plaats.

Sinds 2002 speelt hij op de European Seniors Tour. Eind 2009 stond hij daar op de 23ste plaats.

Zijn swing[bewerken | brontekst bewerken]

De swing van Darcy is uniek, er is veel over geschreven, er zijn studies over gemaakt, hij blijft vreemd maar effectief. Op video was te zien dat zijn moment van impact perfect is. Iedere golfer leert dat hij in de upswing zijn elleboog bij zijn lichaam moet houden, Darcy steekt zijn elleboog echter naar buiten, waardoor hij allerlei vreemde bewegingen maakt voordat hij de bal slaat. Zoals Ryder Cup-commentator Peter Alliss in 1987 zei: "Now here's a swing you might not have seen... well, anything like it before. It's not what you'd teach your children, put it that way." Waarop zijn medecommentator Dave Marr zei: "That's true, Peter, but what's also true is that he's here, and there are a lot of Europeans still at home." Darcy heeft nooit geprobeerd een conventionele swing aan te leren.
Zijn pitching, chips en putts waren zeer gevoelig.

Gewonnen[bewerken | brontekst bewerken]

Europese PGA Tour[bewerken | brontekst bewerken]

Elders[bewerken | brontekst bewerken]

Teams[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]